Igiena corectă a mâinilor ține la distanță microbii! Dar cum îți convingi copilul să se spele pe mâini fără să considere asta ca o obligație? Poți încerca prin cele 20 de modalități distractive, prin care să faci din spălatul mâinilor un gest reflex pentru copilul tău.

Studiile în domeniu arată că, anual, milioane de oameni mor pentru că nu se spală pe mâini. Dacă microbii ar fi măcar de dimensiunea unui bob de orez, am conștientiza poate mai bine cât de important este spălatul pe mâini. Printr-o igienă corespunzătoare, putem preveni o serie de boli infecțioase, digestive sau respiratorii: de la simple răceli sau diaree, până la hepatita A, bronșită sau meningită.

Pentru ca toți germenii să fie îndepărtați, specialiștii recomandă ca mâinile să fie săpunite și apoi clătite timp de 20 de secunde. Aceleași studii demonstrează însă că un copil alocă, în medie, doar 5 secunde acestei activități. Cam cât să-și umezească mâinile cu apă și să-i păcălească pe părinți că s-au spălat. Dacă reușești să asociezi spălatul pe mâini cu o activitate amuzantă, copilul tău va învăța repede să curețe bine mânuțele.

20 de modalități care vor face o joacă din curățarea mâinilor:

  1. Compune împreună cu el un cântecel distractiv care să dureze cel puțin 20 de secunde și pe care să-l cântați de fiecare dată când se spală pe mâini. Un exemplu poate fi: „Spală-ți mâinile pe față, spală-ți mâinile pe spate. Spală-te pe mâini. Ăsta e modul prin care avem mâini curate.”
     
  2. O poezioară amuzantă face spălatul pe mâini o activitate preferată de copil: „Sunt curate și spălate/Unghiile frumos tăiate/Și mirosul săpunului/Le face parfumate./Tot pe ele, le și murdărim/Și-atunci rapid microbii vin./Dar, copii, copilași, spălați-vă mâinile/Înainte să mâncați!/Iar când mâinile voi le spălați,/Veți fi și curați./Ascultați mereu sfatul meu!”
     
  3. Puneți sclipici într-o sticlă cu pulverizator și stropiți-i mâinile copilului! Spuneți-i apoi să se spele astfel încât să îndepărteze tot sclipiciul.
     
  4. Faceți baloane din săpun. Învățați-l pe cel mic să facă baloane din săpun ținându-și mâinile împreunate pentru a forma un cerc în care suflă și astfel, printre degete, încep să se formeze baloanele. Vă previn că s-ar putea apoi să vă rugați de el să iasă mai repede din baie!
     
  5. Spune-i copilului că extratereștrii folosesc săpunul și dezinfectantul pentru a-și curăța mâinile. Va funcționa cu siguranță!
     
  6. Un tabel cu căsuțe în care să bifați ori de câte ori se spală pe mâini, îl va încuraja să aibă cât mai multe căsuțe completate. Nu uitați să-l lăudați de fiecare dată când bifează o căsuță.
     
  7. Alegeți săpunuri și prosopele care să-l încânte. Un săpun în forme haioase și cât mai colorat și un prosop cu personajul de desene animate preferat îl vor determina să se spele pe mâini cât mai des.
     
  8. Umpleți chiuveta cu apă cu săpun, faceți clăbuci și invitați copilul să se bălăcească. În acest fel, mâinile devin inevitabil curate.
     
  9. Faceți din spălatul pe mâini un joc. Scoateți împreună sunete animate, precum: „SCRUBSCRUBSCRUBBAAAAA” și apoi începeți să imitați uscătorul în timp ce micuțul își usucă mâinile. Acest truc funcționează de fiecare dată!
     
  10. Folosiți un marker nerezistent la apă și mâzgăliți-l pe față și pe spatele mâinilor. Spuneți-i apoi că marcajul trebuie să dispară! 
     
  11. Urmăriți împreună filme documentare sau citiți cărticele despre microbi și importanța curățării mâinilor. Copiii vor fi, astfel, motivați să se spele pe mâini.
     
  12. Vorbiți despre germeni când vă spălați împreună pe mâini și, în timp ce apa se scurge, rostiți împreună: „pa-pa, germeni!”
     
  13. Inventați scenete comice despre cum vă murdăriți pe mâini, cum vă îmbolnăviți și cum vă faceți bine imediat ce v-ați spălat pe mâini.
     
  14. O planșă colorată cu poze și etapele spălatului pe mâini lipită deasupra chiuvetei s-ar putea să facă minuni. Copilul va fi curios dacă știe să respecte pașii indicați în planșă astfel încât să ajungă la același rezultat: mâini perfect curate!
     
  15. „Fulger McQueen are nevoie de o baie!” este un motiv întemeiat ca cel mic să ia contact cu apa și săpunul. Spălăm jucăriile când, de fapt, spălăm mânuțele.
     
  16. Divulgă-i copilului un secret: personajul din desenele animate preferate a ajuns erou deoarece se spală des și corect pe mâini!
     
  17. Folosiți o clepsidră sau un cronometru colorat (setat în prealabil la cel puțin 20 de secunde) și provocați copilul să se spele cu apă și săpun până se termină timpul.
     
  18. Păstrați o rutină! Spălați-vă împreună pe mâini de fiecare dată când ajungeți acasă. După ce vă dezbrăcați de jachete și vă descălțați, spălați mâinile înainte să faceți orice altceva.
     
  19. Dacă are un frățior sau o surioară mai mare, încurajați-i să se spele pe mâini împreună. Cel mare se va simți responsabil, iar cel mic va fi mai mult decât încântat să urmeze exemplul fratelui pe care-l idolatrizează.
     
  20. Prefă-te că nu știi cum să te speli pe mâini și lasă-l pe el să te învețe, urmându-i exemplul.

Asigură-te că micuțul tău cunoaște importanța spălatului pe mâini și urmează toți pașii. Folosește puterea exemplului și spălați-vă împreună. Astfel, el va fi fericit să te imite ca să se simtă „om mare”.