Multe mămici știu foarte bine ce înseamnă să lucrezi de acasă. Tocmai din această cauză am decis că ați vrea să vedeţi cum reușesc să se descurce alte mame, cum „supraviețuiesc” atunci când sunt nevoite să îmbine lucrul și maternitatea pentru 24 de ore din 24. Nu toate recomandările vor fi de actualitate pentru cititoarele noastre, însă unele trucuri le-ați putea aplica cu succes.

17 sfaturi pentru mămicile care lucrează de acasă

1. Fixați-vă scopuri care pot fi atinse

Dacă micuții vă solicită toată atenția chiar și atunci când nu lucrați, de ce așteptați ca ei să se transforme, dintr-odată, în „îngerași” pe durata zilei Dumneavoastră de muncă?

Chiar și un adult poate fi distras de la muncă cu un telefon, un sms, o notificare, un mesaj de pe rețelele de socializare (da-da, aceasta este principala cauză a timpului pierdut!) sau cu o idee neașteptată care ne vine în minte. Ce să mai spunem despre copii, pe care îi atrageți ca un magnet!

2. Explicați copiilor regulile de joc

În cazul în care copiii Dumneavoastră sunt suficient de mari ca să se joace singuri, încercați să vorbiți cu ei și să le explicați de ce trebuie să vă concentrați și să nu fiți deranjată de alte lucruri atunci când munciți. Încercați să insuflați copiilor ideea că și ei sunt parte a echipei și, în măsura posibilităților, trebuie să își ajute părinții.

3. Organizați o „repetiție generală”

Nu este nimic mai neplăcut pentru părintele care lucrează de acasă ca picii care ţopăie în jur şi cer atenţie în timpul unui apel telefonic important.

Pentru a reduce riscurile, repetați-vă rolurile din timp. Nu vă putem garanta că în realitate totul se va desfășura ca la repetiții, dar trebuie să încercați.

Cele mai verosimile scenarii de evoluție a evenimentelor:

Scenariul nr. 1. Dacă mama a răspuns la telefon, a plecat în camera ei și, închizând ușa, continuă discuția, înseamnă că voi:

1. veți alerga după ea țipând cât mai tare

2. veți sta liniștiți în altă cameră și veți aștepta până mama termină discuția?

Scenariul nr. 2. Dacă dintr-un anumit motiv ușa biroului mamei a rămas deschisă, iar voi intrați și vedeți că mama vorbește la telefon, cum veți proceda?

Scenariul nr. 3. Dacă mama privește monitorul cu „acea” expresie pe față, o veți sâcâi cu solicitările voastre sau o veți întreba întâi dacă poate să vă acorde atenție?

Cu timpul, copiii vor înțelege regulile de joc și vă vor oferi câteva clipe de liniște. Până atunci, nu vă dați bătută, mai exersați.

17 sfaturi pentru mămicile care lucrează de acasă

4. Oferiți copiilor recompense

Dați-le copiilor anumite sarcini, pe care să le facă în liniște. Dacă reușesc, recompensați-i. O plimbare în parc, un film la cinematograf sau o ieșire la pizzerie – promiteți-le ceva ce le place și veți avea parte de câteva momente de respiro. Mai mult, aceasta este o excelentă oportunitate de a petrece timpul cu copiii la sfârșitul zilei de muncă.

5. Amenajați-vă un „birou”

Desigur, aceasta nu înseamnă să vă izolați total de copii, în special dacă nu există alte persoane care să aibă grijă de ei. Dar nu este corect nici să vă amenajați locul de muncă pe masa de la bucătărie. Alegeți un loc însorit, în mod ideal o cameră separată, cu ușă care se poate închide, pentru a vă proteja împotriva întreruperilor permanente. Acolo veți putea aranja toate hârtiile și alte lucruri de care aveți nevoie pentru activitate.

6. Nu neglijați turele de noapte

Știți cum se spune, dacă nu ai carne, merge și peștele. Dacă aveți termene-limită, lucrați toată noaptea. Pentru a avea o noapte productivă, dormiți o oră în timpul zilei. Vă veți reface forțele și astfel veți rezista până dimineața. Dar nu transformați această practică în obicei, pentru că somnul insuficient are o serie întreagă de efecte adverse, inclusiv reducerea drastică a productivității.

7. Nu pierdeți vremea

Copiii mici dorm în timpul zilei. Dar aceasta nu înseamnă că și mama trebuie să doarmă ziua. Oricât de tentant ar fi să dormiți o oră-două împreună cu copilul, încercați să rezistați acestei tentații. Alungați somnul și treceți la muncă! Veți fi surprinsă cât de multe puteți face atunci când nimeni nu vă distrage atenția.

17 sfaturi pentru mămicile care lucrează de acasă

8. Manifestați flexibilitate

Dacă un bun prieten sau o rudă a venit în vizită pentru câteva ore și v-a propus să aibă grijă de copii, nu refuzați în nici un caz! Folosiți acest timp pentru a pune ordine în lucruri sau pentru a munci în liniște.

9. Rugați rudele și prietenii să vă ajute

Dacă sunteți nevoită să petreceți cea mai mare parte a zilei de una singură împreună cu copiii, mai ales în timpul vacanței de vară, nu vă jenați să cereți ajutorul celor care se oferă să vă fie alături.

10. Odihniți-vă un pic

Copiii vă deranjează nonstop, iar nervii vă sunt la pământ? Lăsați conștiința și lucrul la o parte și petreceți timpul cu copiii. Plimbați-vă cu bicicletele, alergați, organizați niște întreceri sportive, vizionați un film bun, coaceți o tartă, mergeți în parc sau pur și simplu jucați-vă cu mingea. Orice ați face, copiii vă vor fi recunoscători pentru timpul plăcut petrecut împreună și vă vor lăsa să vă concentrați la muncă (aşa sper, cel puţin!).

11. Întocmiți o listă a lucrurilor pe care trebuie să le faceți

În zilele de vacanță, listele devin o parte integrantă a vieții noastre.

În cazul în care copiii petrec la școală câteva ore, iar Dumneavoastră nu reușiți să terminați treburile până la revenirea lor, propuneți-le să stea alături și să citească o carte sau să își facă temele. Veți câștiga astfel cel puțin o jumătate de oră și veți reuși să trageți o linie sub activitățile din ziua curentă.

12. Planificându-vă timpul, lăsaţi loc pentru neprevăzut

Adăugați întotdeauna câteva ore atunci când planificați termenele de predare a proiectului și nu contați pe faptul că veți reuși să îl terminați în ultimul moment. Încercați, pe cât posibil, să respectați graficul și termenele pe care vi le-ați fixat, pentru că într-o casă unde există copii nu ştii niciodată ce se poate întâmpla. Odată cu nașterea copilului nu veți mai putea termina lucrul în ultimul moment.

17 sfaturi pentru mămicile care lucrează de acasă

13. Permiteți-le copiilor să se joace în „biroul” Dumneavoastră

Copiii sunt mult mai liniștiți atunci când nu li se cere să se joace doar în camera lor. Pentru astfel de cazuri, găsiți în biroul Dumneavoastră de acasă un loc unde copiii își pot întinde puzzle-urile sau lego-ul.

Încă o idee: intrați pe site-uri specializate, de unde puteți descărca și imprima diverse sarcini și activități pentru copii. Ei vor rămâne ocupați un timp mai îndelungat și vor afla lucruri noi și utile.

14. Treziți-vă mai devreme

Încă un secret care vă permite să lungiți ziua de muncă – treziți-vă mai devreme decât copiii. Aceasta este o posibilitate excelentă de a mai bifa câteva activități în lunga listă „de făcut” și de a vă planifica ziua înainte ca uraganul numit „copii” să apară la ușa Dumneavoastră.

15. Angajaţi o dădacă

Ați încercat orice, dar ați ajuns la concluzia că nu reușiți să combinați lucrul și îngrijirea copiilor? Mijlocul de salvare pentru aceste cazuri extreme este invitarea unei dădace pentru câteva ore pe zi. (Atenție! Câteva ore, pentru că o dădacă cu normă întreagă este foarte costisitoare. Pe de altă parte, ajutorul studenților sau al adolescenților este mult mai ieftin.)

16. Lucrați în week-end-uri

Dacă nu reușiți să terminați lucrul la timp, faceți un efort: treziți-vă sâmbătă sau duminică dimineața mai devreme și apucați-vă de lucru. Desigur, este cam neplăcut, dar e mai bine decât să primiți luni o nouă sarcină, atunci când nu le-ați terminat pe cele din săptămâna precedentă.

Pentru a vă impune să lucrați week-end, promiteți-vă o recompensă – de exemplu, o zi liberă sau o cină în compania prietenelor.

17 sfaturi pentru mămicile care lucrează de acasă

17. Lăudați-vă mai des

Să fii o mamă care muncește este complicat, dar nu imposibil. Dacă ați reușit, înseamnă că meritați să fiți răsfățate: mergeți la un restaurant bun sau petreceți o seară relaxantă la teatru.

Orice tip de odihnă ați alege, nu uitați să vă lăudați, de altfel maratonul Dumneavoastră se va termina cu stres sau chiar depresie.

Și cel mai important: nu renunțați. Copiii vor crește, iar lucrurile vor reveni la normal.

Sursa