”Hai să-i dau copilului ceva de întârire a imunității” – de la fraza asta începe sezonul rece pentru majoritatea părinților. Ca urmare, toată lumea se grăbește să trateze imunitatea generală, care, în peste 90% din situații nu este afectată atunci când copilul face infecții respiratorii frecvente. Este părerea medicului pediatru din România, dr. Raluca Simona Bodea, care a punctat foarte clar pe blogul său ce greșeli grave fac părinții în abordarea infecțiilor respiratorii la copii.

Soluțiile greșite și judecăți eronate:

  • Nu dați copiilor voștri suplimente nutritive cu vitamine și minerale fără rost! Pe motiv că le întăresc imunitatea! Nu este adevărat! Dacă au carențe, dovedite prin analize, atunci da! Dacă nu au lipsuri, atunci aceste suplimente nu fac bine; ele doar îngrașă, suprasolicită organismul ca să elimine surplusul, intoxică…deci prisosesc.
     
  • Există mii de produse ce tratează imunitatea la copil. Toate se declară eficiente, dar, tratamentul cu orice fel de produs de imunitate  (natural, de plante, homeopat, etc.) fără stabilirea profilului imunitar al copilului, este greșită!
     
  • Este o eroare să tratezi agresiv întregul sistem imun general, în loc să întărești apărarea locală! Administrarea de imunostimulatoare generale fără discernământ strică echilibrul sistemului imun! Și încă cum: inhibă dezvoltarea și funcționarea unei imunități de copil, care se află încă în plină dezvoltare și creștere.
     
  • Vin părinți la consultație convinși că un oarecare pediatru are o rețetă specială care face să dispară riscul de infecții respiratorii la copilul lor. Asta e o gândire greșită și periculoasă! Favorizează lipsa de răbdare și de încredere în rezultatul tratamentului, schimbarea frecventă a doctorului curant, așteptări nerealiste de tipul: ”Aș dori să nu-i mai curgă nasul și să nu mai răcească deloc!”
     
  • Să nu uităm! Inerția sistemului imun este mare. Efectul tratamentelor pentru creșterea imunității se vede abia după 2-3 luni. Acesta este unul din motivele pentru care vi se pare că dați…și nu există efect! Voi așteptați rezultatele imediat…dar copilul continuă să trăiască în mediul solicitant (colectivitate cu risc de infecții, sezon rece, multiple internări în spital, etc).

Soluții bune și eficiente:

  • Faceți copilului vostru spălătura nazală (cu apă de mare spray) după contactul infectant sau zilnic, când vine de la creșă/grădiniță (scade numărul de germeni pe cm cub de mucoasă nazală).
  • Mențineți integritatea mucoasei respiratorii ( prin umidificarea aerului și temperatura adecvată a mediului ambiant).
  • Evitați folosirea în exces a picăturilor de nas și aspirarea secrețiilor nazale atunci când copilul respiră bine.
  • Căliți organismul copilului încă din perioada de sugar. Aceasta este metoda prin care copilul se adaptează inteligent și eficient mediului în care trăiește, fie iarnă fie vară.
  • Mențineți o microbiotă sănătoasă în cavitatea bucală (alimentație adecvată, igiena gurii și dinți sănătoși).
  • Nu tratați cu antibiotice starea de purtător sănătos de microbi în nas sau gât ( de ex.: stafilococ), fără sfat medical specializat!

Vă par banale și prea simple toate aceste metode enumerate de mine?

Aflați că nimic din ce-i dați artificial, din afară, nu este atât de eficient în rezistența la infecții a copilului vostru, ca și încurajarea în acțiune a propriei lui imunități locale și generale. Asigurați întărirea și protecția blândă a imunității la porțile de intrare (nas, gură) și copiii voștri se vor îmbolnăvi mult mai rar. Fiindcă cheia succesului la copilul sănătos cu infecții respiratorii frecvente în colectivitate sau sezon rece este perseverența în metodele explicitate. Și bineînțeles colaborarea cu un pediatru.