Din cauza alimentelor nesănătoase care sunt prezente în exces pe piața de la noi, se atestă un nivel destul de crescut de glicemie în rândul copiilor. Cel mai grav este că problema poate evolua până la diabet. Află în continuare cum poți păstra glicemia copilului în limitele normale și ce se întâmplă în cazul unor valori scăzute.

În primul rând, este important ca părinții că cunoască valoarea normal a glicemiei la copii, care ar trebui să oscileze între 70 și 150 mg/dL (miligrame pe decalitru). Fluctuațiile glicemiei sunt considerate normale la copii, deoarece nivelul indicelui glicemic este mai ridicat imediat după masă și mai scăzut după o activitate fizică intensă sau prelungită.

Nivelul de zahar existent în sânge (glucoza) este măsurat prin intermediul glicemiei. Glucoza provine din alimente cu conținut de carbohidrați (atât zahăr, cât și pâine sau cereale), fiind principala sursă de energie utilizată de organism (în special de creier). Insulina este hormonul care ajută corpul să proceseze glucoza, fiind produsă în pancreas și eliberată în sânge când nivelul de glucoză crește. În mod normal, după masă glicemia este mărită, determinând pancreasul să elibereze insulina pentru ca nivelul glicemiei sa nu crească prea mult.

Testul glicemic măsoară nivelul glicemiei în sânge. Poate fi realizat fie prin recoltarea sângelui din deget sau cu ajutorul unor benzi introduse în urină. Un rezultat rapid se obține cu ajutorul glucometrului.

Nivelul ridicat al glicemiei la copii

Nivelul ridicat al glicemiei se numește hiperglicemie și în acest caz organismul copilului nu poate produce sau nu utilizează corespunzător insulina. În acest caz, copiii cu hiperglicemie pot urina mai des, deoarece rinichii încearcă să elimine astfel excesul de zahar din corp și, în consecință, pot simți o sete intensă. De asemenea, faptul că celulele din organism nu pot beneficia corespunzător de zahărul din sânge conduce la o stare de oboseală și scădere în greutate, chiar dacă apetitul rămâne normal.

Dacă indicele glicemic este peste 240 mg/dL, atunci copilul va avea vederea încețoșată, va pierde apetitul, va simți greață și va avea respirație accelerată. În cazul în care glicemia crește brusc poate induce starea de comă. Pentru o perioadă lungă de timp, un nivel crescut al glicemiei poate afecta grav ochii, inima, rinichii, vasele de sânge și nervii.

Nivelul scăzut al glicemiei la copii

Când nivelul glicemiei este sub valoarea minimă, este vorba despre hipoglicemie. Aceasta poate apărea când copilul este diabetic și doza de insulină sau alt medicament utilizat este prea mare sau prea puternic. Alte motive pot fi problemele cu glanda tiroidă, ficatul sau anumite disfuncții în procesul de absorbție a alimentelor.

În cazul hipoglicemiei, creierul nu mai funcționează normal, iar acest lucru se întâmplă din cauza absenței depozitelor necesare de glucoză. Din acest motiv, copilul poate fi confuz, irascibil și tot timpul înfometat. Copiii cu hipoglicemie trebuie să mențină un program de mese strict și să încerce să limiteze alimentele bogate în carbohidrați, cum sunt pastele sau pâinea. Carbohidrații conduc la creșterea și scăderea rapidă a glicemiei și pot agrava simptomele hipoglicemiei.

Dacă glicemia scade sub 40 mg/dL, creierul copilului primește prea puțină glucoză pentru a funcționa și, pe lângă judecată, va fi afectată și coordonarea musculară. Sub 20 mg/dL este vorba despre o urgență medicală.

Tratamentul problemelor legate de glicemie la copii

Un regim alimentar echilibrat, bogat în legume și fructe proaspete reprezintă soluția la îndemâna tuturor care, de altfel, este și cea mai sănătoasă. Alimentele bogate în zahăr nu afectează doar glicemia ci, de multe ori, conduc și la  hiperactivitate în cazul copiilor cu o stare de sănătate normală și este bine să le evităm. Este bine să urmărim ambalajul alimentelor achiziționate din comerț, deoarece în majoritatea cazurilor conțin înlocuitori ai zahărului care pot afecta glicemia, cum sunt sucroza, fructoza, sorbitol, manitol, xylitol.

Medicii recomandă să vă testați nivelul glicemiei cel puțin o dată pe an.