Somnul de prânz este esențial pentru sănătatea copiilor, iar specialiștii spun că este indispensabil pentru copiii de toate vârstele, dar pâna la vârsta de 3 ani este esențial. Siesta ajută la refacerea energiei și la dezvoltarea sănătoasă a copiilor.

Un copil odihnit are o stare de bine, nu este anxios și are energia necesară pentru a se juca sau pentru a învăța. Copiii sub 3 ani care nu își fac siesta se pot simți foarte epuizați până la sfârșitul după-amiezii, pot fi somnoroși, neliniștiți și nervoși.

Toți copiii cu vârsta până în 3 ani și nu numai trebuie să se odihnească la prânz cel puțin o oră și jumătate, indiferent dacă sunt acasă sau în vacanță. La această vârstă, pe lângă faptul că somnul le ajută organismul să își refacă energia consumată, le îmbunătățește activitatea creierului, ajutându-i să asimilize mai ușor informațiile.

Sfaturi pentru ora de somn:

Orice părinte trebuie să îi facă copilului o rutină de somn pe care să o respecte, fie că este vacanță, fie că sunt sărbătorile. Așadar, alege o oră pentru somnul de prânz astfel încât micuțul să se adapteze cât mai ușor la ea.

Copilul trebuie să doarmă la prânz în așa fel ca să se trezească odihnit. Dacă se trezește prea devreme poate fi nervos și agitat. Dacă doarme prea mult, este posibil să stea treaz până mai târziu seara. Din acest motiv este important să doarmă în fiecare zi la prânz același număr de ore.

  • Lasă-l să doarmă pe aceeași parte a patului;
  • Dă-i jucăria preferată;
  • Ai grijă să aerisești camera înainte de somnul de prânz;
  • Temperatura din cameră trebuie să fie una adecvată.

Somnul de prânz trebuie să fie diferit de cel de noapte

Pentru ca micuțul să adoarmă mai ușor la prânz este foarte important ca el să facă diferența între siesta și somnul de noapte. Dacă seara îi cânți sau îi citești o poveste ca să adoarmă, nu trebuie să procedezi la fel și în cazul siestei. El trebuie să își dea seama că odihna de la prânz este o mică odihnă după care se va putea juca din nou.

Nu încălca niciodată programul

Dacă obișnuiești să culci copilul la 12.30 păstrează această oră pentru somnul de prânz oriunde te-ai afla. Nu încălca niciodată programul de somn. Corpul și creierul se adaptează la rutine.

Somnul de prânz, niciodată imediat după masă

Chiar dacă siesta trebuie făcută la prânz, așteaptă câteva minute dacă copilul abia a mâncat. Nu îl pune imediat în pat. Organismul are nevoie să își facă digestia.