Șahul poate juca un rol important în dezvoltarea intelectuală a copiilor care îl practică. Acest joc clasic de strategie - face copiii mai deștepți, crește concentrarea, capacitățile intelectuale, memoria, dar și gândirea analitică și abstractă.

mamaplus

Iată cele mai importante beneficii ale șahului și de la ce vârstă poti iniția prichindelul în tainele acestui minunat joc intelectual!

  • Concentrarea

Unul dintre cele mai importante beneficii constă în creșterea capacității de atenție și concentrare. Șahul cere  atenție maximă la orice mișcare a adversarului pentru a putea gândi strategia și mutarea următoare. Dacă se ratează o mișcare, tot jocul poate fi compromis.

  • Anticiparea

Cei micii învață să anticipeze o anumită mișcare înainte ca aceasta să se întâmple. Ei își dezvoltă  capacitatea de a gândi înainte de a acționa, ceea ce îi va ajuta enorm la maturitate și îi va scăpa dintr-o multime de situații jenante sau complicate. Micuții învață să vizualizeze mental tabla de șah și mișcările înainte de a le pune în practică. Este important când îi înveți pe copii șah să îi stimulezi să își răspundă mereu la urmatoarea întrebare înainte de a face o mutare "dacă aș face acest lucru, ce s-ar putea întâmpla atunci, și cum aș putea răspunde?".

  • Responsabilitate

Șahul face copiii să fie mai responsabili. Să își asume alegerile, mutările, strategiile și devin responsabili pentru felul în care decurge jocul. În plus, acest joc are reguli stricte, bine definite pe care micuții sunt obligați să le respecte și să- și asume responsabilitatea pentru ele. Toate acestea îi vor folosi mai târziu în viață, la maturitate, atunci când sunt puși în fața unor situații în care trebuie să ia decizii și să își asume răspunderea pentru ele.

  • Gândirea concretă, dar și abstractă

Copiii sunt stimulați să gândească logic fiecare mișcare, să prevadă mișcările adversarului și să realizeze în minte o strategie. De asemenea, sunt încurajați să treacă peste detalii și să ia mereu în considerare imaginea de ansamblu, îi ajută să rezolve probleme printr-o gândire independentă și le stimulează creativitatea.

  • Memoria

Șahul ajută la îmbunătățirea memoriei la copii. Stimulii vizuali pe care îi presupune tabla de șah precum și reținerea mișcărilor adversarilor reprezintă exerciții nemaipomenite pentru a antrena și exersa memoria.

  • Răbdarea

Răbdarea nu este una dintre calitățile principale ale copiilor. Șahul, însă, este unul dintre jocurile care necesită o cantitate generoasă de răbdare, îi ajută pe copii să își dezvolte și cultive această abilitate destul de greu de cultivat.

  • Latura socială

Șahul are și o latură socială pe care o impune jucătorilor. Există o etichetă a acestui joc și le oferaă micuților posibilitatea de a socializa și lega prietenii.

Care este vârsta potrivită pentru a învăța șah?

Experții susțin că este mai bine să se înceapă cât mai de devreme, pentru că impactul e mai mare și ajută  la dezvoltarea creierului copilului. În timp ce unii copii sunt apți să învețe principiile generale ale jocului la 4 anișori, alții sunt capabili să înțeleagă regulile și desfășurarea jocului abia pe la 7-8 anișori.

Începutul vârstei școlare este momentul cel mai bun pentru inițiere, spun profesorii de șah. Deși, mult timp, a fost considerat un joc al băieților - probabil pentru că aceștia și-au arătat mai mult interesul pentru el - specialiștii susțin că și fetele au aceleași șanse și sunt la fel de capabile să reușească.

Sursa