Astăzi, problema poziţiei corecte a copilului este mai actuală ca niciodată. Această problemă este caracteristică, practic, pentru majoritatea copiilor. Pentru a preveni apariţia acestei probleme la copilul dvs, am dori să captăm atenţia mamelor şi taţilor la cel mai important moment de formare a posturii copilului. Pentru început, ne vom opri atenţia la principalele momente ale formării unei poziţii corecte şi urmările ei în cazul copiilor de vîrstă şcolară.

Ce reprezintă coloana vertebrală?

Mama şi tata deseori nu acordă atenţia cuvenită poziţiei copilului, doar copilul nu se plînge de nimic. Mai corect ar fi, elevii se plîng de orice: oboseală, dureri de cap, memorie slabă. Dar puţini ştiu că asemenea tulburări sunt cauzate de starea coloanei vertebrale. După cum se cunoaşte, coloana vertebrală este cea mai dificilă construcţie.

Coloana vertebrală:

- Suport de nădejde pentru oase şi muşchi care sunt apţi să asigure orice mişcare a membrelor şi trunchiului;
- Tijă care susţine capul, trunchiul şi membrele superioare;
- „protector” de nădejde pentru întreaga măduvă a spinării.

Toate acestea, dar şi alte funcţii sunt interdependente: coloana vertebrală trebuie să fie stabilă, mobilă şi pe cît posibil, suficient de puternică pentru a putea face faţă efortului dinamic şi celui static. În viaţa de zi cu zi, coloana vertebrală este mereu supusă efortului.

Atît rigiditatea, cît şi flexibilitatea coloanei vertebrale este asigurată de ligamente şi  articulaţii. Chiar şi cele mai neînsemnate prejudicii la nivelul ligamentelor ca reacţie a mişcărilor rapide, traume, a sarcinilor excesive duce treptat la restricţii de mobilitate  a coloanei vertebrale.

Sprijin pentru coloana vertebrală

Principalul rol pentru a menţine o postură verticală corespunzătoare o joacă muşchii spatelui, care au rolul de a îndrepta spatele şi muşchii lombari. Pentru o coloană vertebrală sănătoasă este important aşa-numitul suport hidraulic, care asigură presiunea asupra cavităţii abdominale şi toracice. Muşchii abdominali au şi ei un rol important pentru susţinerea poziţiei şi protejarea vertebrelor de leziuni şi deplasări, la fel sau poate mai mult decît muşchii spatelui.

Un corset format din muşchi bine dezvoltaţi este capabil să protejeze coloana vertebrală de efortul traumatic. Legamentele slabe şi muşchii fără putere de a susţine coloana vertebrală la efectarea unor mişcări, postura atipică, poate duce la creşterea presiunii asupra discurilor dintre vertebre. În aşa mod poate apărea osteohondroza juvenilă.

Poziția copiilor. Ce trebuie să cunoaștem despre coloana vertebrală și cum ar trebui să acționăm

Poziția corectă a elevului

Omoplaţii trebuie să fie lipiţi de spate, umerii trebui dispersaţi orizontal, iar marile curbe ale coloanei să fie moderat evidenţiate. Peoturzia burţii se reduce, iar zona pieptului  treuie exărimate în exterior. Jumătatea dreaptă şi stîngă, atît din faţă, cît şi din spate, trebuie să fie simetrică.

În cazul unor tulburări, poziţia muşchilor corpului sunt relaxaţi, din acest motiv copiii nu pot adopta o poziţie corectă pentru mult timp. La persoanele sănătoase, poziţia tinerească a spatelui poate fi păstrată mai mult timp.

O mică asimetrie a corpului este caracteristică tuturor persoanelor, însă dacă tulburările de poziţie sunt foarte pronunţate, iar copilul simte un disconfort, atunci ar trebui consultat un specialist. Însă, este mult mai bine ca să nu se corecteze poziţia, dar, din timp depuneţi tot efortul pentru formarea ei corectă.

Poziția copiilor. Ce trebuie să cunoaștem despre coloana vertebrală și cum ar trebui să acționăm

Dar care sunt metodele?

În primul rînd, permiteţi-i copilului dv să meargă cu tălpile goale, prin casă sau prin alte locuri unde acest lucru poate fi făcut fără riscuri. Mersul desculţ face bine poziţiei copilului prin ceea că se înteţeşte schimbul de informaţii senzoriale de la picioare spre restul corpului, iar aceasta duce la poziţionarea corectă a corpului în spaţiu.

În al doilea rînd, încheiaţi un acord cu copilul – el va trebui să stea în poziţie dreaptă timp de 20 minute, timp în care, de exemplu, priveşte televizorul, iar pentru aceasta pregătiţi-i o oarecare dulcegărie – de exemplu, permiteşi-i să privească televizorul mai mult timp decît de obicei.

În al treilea rînd, puneţi accent pe mobila pe care o foloseşte copilul dv. Masa copilului dv trebuie să-i fie la nivelul cotului atunci cînd stă în poziţie dreaptă cu mîinile relaxate. Dacă copilul lucrează la calculator, care este folosit şi de alţi membri ai familiei,  arătaţi-i cum să seteze monitorul aşa încît aceste să-i fie la nivelul ochilor.

În cele din urmă, un alt lucru important pentru formarea poziţiei copilului – exerciţiile. Părinţii ar trebui să comunice cu odraslele lor, să le explice că e nevoie să rămînă activi şi să se ocupe cu sportul. Pe lîngă avantajul că se întăresc muşchii, activitatea fizică intensă practicată de copilul dv, face să scadă numărul de ore pe care îl va petrece copilul dv în faţa calculatorului sau televizorului. Sunt foarte utile pentru poziţia copilului mai multe tipuri de sport: înot, basket, fotbal.