Există un joc pe care îl facem de obicei cu copilul nostru, dar nu cunoaștem riscurile. Părinții noștri ne făceau așa și acum procedăm și noi la fel. Cel mic se bucură atât de mult încât ne cere să facem din nou și din nou, dar ar trebui să evităm acest mod de a-l distra. Despre ce este vorba?

Vorbim despre ridicatul copiilor de mâini. Tatăl apucă o mână a micuțului și mama pe cealaltă și îl ridică de parcă s-ar da în leagăn. Acest joc aparent inofensiv este cunoscut sub numele de „cotul bonelor” și poate provoca probleme grave pe măsură ce copilul crește.

Se știe că bebelușii sunt foarte fragili, apoi, odată ce cresc ne gândim că sunt făcuți din plastilină, deoarece cad și se ridică fără probleme. Dar sunt în proces de creștere, oasele lor sunt în continuă schimbare. Cele vechi sunt înlocuite cu unele noi și ca mărime, și ca densitate. Acest lucru se întâmplă până la 25 sau 30 de ani, când oasele ating densitatea lor maximă.

Oasele pot suferi luxații, rupturi sau fisuri de-a lungul vieții. Una dintre ele este cunoscută ca subluxarea radială ulnară sau „cotul bonelor”. Apare atunci când osul cotului părăsește poziția normală. Este o afecțiune destul de frecventă la micuții sub 5 ani și apare într-o măsură mai mică la copiii mai mari, deoarece articulațiile sunt mai rezistente.

Și nu se întâmplă doar atunci când ridici copilul de mâini sau îl învârți. O luxație poate apărea și atunci când un adult apucă strâns brațul celui mic sau îl ridică cu o mână pentru a-l împiedica să cadă. Astfel poate provoca dislocarea cotului.

„Cotul bonei” este o vătămare foarte dureroasă, iar cel mai evident simptom al său, pe lângă plânsul micuțului, este imobilitatea brațului. Pentru a se reface este nevoie ca ligamentul să fie pus din nou în poziția normală, lucru pe care doar un medic îl poate face. Apoi brațul trebuie fixat într-un sling (fașă) timp de 2 sau 3 zile.

Cum să eviți să-i sară cotul copilului:

  • Nu-l lua niciodată pe copil de mâini sau de brațe, întotdeauna apucă-l de talie sau de sub axilă.
  • Nu ridica copilul de brațe sau de mâini ca și cum s-ar da într-un leagăn.
  • Evită să-l iei de mâini și să-l învârți, chiar dacă îi place foarte mult.