La început de noiembrie, avem parte de temperaturi destul de generoase, astfel încât suntem nevoiți să mai ținem deoparte hainele groase de iarnă și să ne bucurăm de vremea caldă de afară. Totuși, la primele ore ale zilei, afară este răcoare, iar părinții sunt tentați totuși să-și îmbrace copiii în haine mai groase, chiar dacă sunt conștienți de faptul că la orele amiezii vremea se va încâlzi simțitor. Ce spune pediatrul Dorina Agachi despre acest lucru, află în continuare.

În cadrul unei emisiuni televizate, Dorina Agachi a punctat câteva reguli de care ar trebui să țină cont fiecare părinte în această perioadă. Este foarte important ca atât părinții cât și bunicii să conștientizeze de ce nu este nevoie de a înfofoli copilul în câteva straturi de haine.

”În general, atunci când are loc trecerea asta de la cald la rece, părinții au frica asta că temperatura care a scăzut ușor i-ar face rău direct copilului și îl înfofolesc. Total greșit, pentru că copilul are exact același tempou de activitate, același mecanism de termoreglare, iar hainele groase nu fac decât ca această temperatură să nu aibă loc unde să cedeze în exterior și se transformă în transpirație la suprafața corpului. Iar această stare de umezeală pe spate, în față și peste tot îl face pe copil favorabil pentru îmbolnăviri. Judecata ar trebui să fie proprie: adultul se îmbracă foarte lejer, iar e copil pune vreo două straturi de haine. De ce? Din contra, copilul altfel suportă aceste temperaturi. S-ar putea ca noi, adulții, să simțim că e rece, iar lor să le fie destul de comod. Asta se întâmplă și mai des atunci când copilul este deja la început de viroză sau răceală. Atunci mama, tata și bunicii – în mod special – mai adaugă un fular sau o haină deasupra. Nu hainele îl protejează pe copil, ci imunitatea proprie. Această înfofoleală îl face vulnerabil la asocierea unei noi infecții.”, susține pediatrul Dorina Agachi.

În același timp, și acasă ar trebui să fie stabilită o temperatură constantă, astfel încât micuțul să nu simtă acel contrast termic periculos pentru sănătatea sa.

”Copilul trebuie să aibă confort: afară, la grădiniță și acasă. Se consideră o temperatură confortabilă pentru copii de la 19 grade și până la 22 grade. Asta e limita, chiar dacă unii părinți consideră că e prea rece în casă. Nu – pentru copii este minunat. Părinții spun deseori ”Păi, folosesc umidificator”. Da, dar dacă ai 26 de grade în casă, poți să ai și 70% umiditate, că oricum copilul va respira pe gură. Nu poate nasul să respire un aer cald, pentru că anume nasul trebuie să-l încălzească. Aceste aspecte sunt foarte importante.”, a mai adăugat pediatrul.

Foarte mulți părinți sunt sceptici cu privire la vaccinul antigripal și de cele mai multe ori nu cunosc bine regulile de administrare. Dorina Agachi are câteva precizări în acest sens.

”Vaccinul antigripal este eficient în imunizarea copiilor doar dacă: 1) copilul este bine examinat și este ok să meargă acum la vaccin și 2) vorbim despre perioada imunizării. Dacă vaccinarea se face la început de noiembrie, degeaba e făcută. Organismului îi trebuiesc câteva săptămâni, timp în care să-și facă anticorpii pentru acest vaccin și, respectiv, anticorpi pentru eventualul contact cu virusul gripal. Dacă facem vaccinul în noiembrie sau decembrie, degeaba o facem și atunci vom spune că vaccinul nu e bun. Este așa pentru că s-a făcut cu întârziere.”, afirmă Dorina Agachi.