De ce un copil, care începe să frecventeze grădinița, se îmbolnăvește foarte des? Este o întrebare actuală și frecventă în rândul părinților cu copilași mici care pășesc pentru prima oară pragul grădiniței. Află în continuare câteva răspunsuri utile și informative de la medicul pediatru Dorina Agachi.

Începe grădinița - încep și îmbolnăvirile frecvente la copil. Ce-i de făcut?

Vorbim aici despre perioada dintre 2 și 3 ani, când copilul începe să frecventeze grădinița. Aceasta este perioada de imunosupresie fiziologică a copilului. Dacă în primii doi ani copilul a fost alimentat la sân sau cu lapte formulă și a avut o stare a sistemului imun compensată de la tot ce a primit de la mamă, de la 2 ani se instalează deja imunosupresia fiziologică, când copilul este vulnerabil pentru îmbolnăviri. Mai avem un factor – colectivizarea, când intră în contact cu mulți copii care au flora absolut diferită și sunt purtători de anumite infecții. Această colectivizare și imunosupresia fiziologică îl fac pe copil vulnerabil și încep îmbolnăvirile. Acestea pot fi absolut acceptabile chiar și de 12 ori pe an – adică copilul se poate îmbolnăvi chiar și în fiecare lună. Dar vorbim strict despre viroze și nu alte infecții bacteriene.

Cum înțelegem că este vorba despre o viroză sau o infecție bacteriană?

Părinții acasă pot să identifice că este viroză și nu infecție bacteriană după următoarele semne:
1. În viroză, atunci când cedează febra – fie ea cupată cu medicament sau de sine stătător, copilul este activ. În infecția bacteriană, chiar dacă infecția cedează, copilul va fi pasiv, nu va reacționa și va sta moleșit în pat.
2. Dacă e vorba despre o tuse ușoară și muci transparenți – asta este o viroză și nicidecum vreo infecție bacteriană.
3. Întotdeauna, la copilul de 3 ani, orice infecție debutează cu o viroză. Chiar dacă are febră agresivă în perioade scurte, însă ulterior după primele 3 zile începe să cedeze (se lărgesc intervalele, ascensiunile sunt foarte mici), aceasta este o viroză și nicidecum nu altceva. În infecția bacteriană febra durează și în a patra și în a cincea zi, fiind în ascensiune.
4. Simptomele de pericol: scaun cu sânge, vomă timp de 4-6 ore, mai multe scaune diareice pe zi, convulsii care se repetă de mai multe ori în afara episodului de febră – în așa cazuri vorbim despre situații mai urâte decât virozele.

Virozele pot fi cu componentă respiratorie și cu cea abdominală. Dacă micuțul are diaree fără sânge, poate fi vorba despre o infecție enterovirală. Virusul care a ajuns în corp pe calea ORL s-a dus în burtă, nu s-a dus în căile respiratorii. Se cupează și acest lucru la domiciliu fără probleme. Dacă copilul este activ, să bea lichide cât mai mult și să le dați preparate pentru stoparea diareei.

Și totuși, când trebuie lăsat acasă copilul care prezintă primele simptome de viroză?

Unicul simptom care ne obligă să ținem copilul acasă este febra! Dacă vorbim despre tuse sau muci, nu sunt contraindicații de frecventare a grădiniței și copilul poate să meargă la grădiniță imediat după perioada febrilă de 24 de ore. Atunci când copilul nu mai are febră, el nu mai este infecțios pentru alți copii, pentru că acel copil care a făcut febră acum câteva zile a fost infecțios încă înainte de începutul simptomelor de boală acută (până la febră, tuse, muci). După ce se epuizează febra, organismal copilului spune ”stop” la ceea ce se numește virus activ și dacă el mai are tuse sau muci, asta este deja recuperarea organismului și practic însănătoșirea lui.