Nici măcar pentru 15 minute nu trebuie lăsat copilul singur în mașină. Riscul este foarte mare fiindcă temperatura crește extrem de repede, vara, în mașină. Aceasta poate ajunge chiar și la 40 de grade într-o oră.

mamaplus

Din cauza temperaturii extreme, organele vitale pot ceda, iar decesul poate surveni rapid. Din păcate, rezultatele statistice arată că tot mai mulți copii încep să-și piardă viața în mașinile încinse. În Statele Unite, lăsatul copilului în mașină se consideră o infracțiune. În 2018, 36 de copii au murit după ce s-au supraîncălzit în mașinile încinse. În Italia, lucrurile sunt și mai grave. Din cauza cazurilor numeroase de copii uitați în mașini, guvernul a căutat soluții și propuneri legislative pentru a sancționa părinții neglijenți.

Ce se întâmplă cu copilul lăsat în mașina încinsă?

Un copil lăsat într-o mașină încinsă se află în pericol de moarte. Nici măcar geamurile întredeschise nu-l ajută. Într-o mașină încinsă, temperatura crește mult mai repede, cu 20 de grade în 10 minute și poate ajunge la peste 40 de grade Celsius. Iar corpul unui copil se încălzește de cinci ori mai repede decât cel al unui adult. Astfel apare accidentul vascular cerebral care poate ucide sau afecta iremediabil creierul sau organele interne. Moartea mai poate fi cauzată și de insuficiența renală, cardiacă acută sau de leziuni ale creierului.

Trebuie știut exact cum pot fi identificate semnele pentru a se putea depista la timp supraîncălzirea:

- pielea devine roșie și fierbinte la atingere;
- copilul transpiră, plânge și devine foarte agitat, este lipsit de vlagă și pare obosit;
- respiră rapid și vomită.

Cum se acordă primul ajutor în caz de supraîncălzire?

Se mută copilul la umbră sau într-un loc răcoros și se pun comprese cu apă călduță pe piele, pentru a scădea temperatura. Dacă bebelușul este alăptat, mama trebuie să se hidrateze și să-i ofere sânul. Laptele îl hrănește, hidratează dar îl și liniștește. În plus, trebuie chemat rapid serviciul de ambulanță dacă simptomele par să se înrăutățească.

Sursa