Molluscum contagiosum este o infecție virală destul de comună la copii. Principalul simptom este apariția pe piele a unor leziuni caracteristice, benigne. Este o infecție care se poate manifesta pe perioade lungi de timp.

Molluscum este un virus din familia pox virusurilor, care „atacă” în special copiii pentru că aceștia au un sistem imunitar incomplet dezvoltat.

În Europa, această patologie afectează în jur de 5% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani. Virusul atacă mucoasele și straturile superficiale ale pielii. Boala Molluscum contagiosum este, așa cum îi spune și numele, o boală contagioasă.

Cum se transmite molluscum contagiosum:

  • prin contact direct cu o persoană infectată, piele pe piele;
  • prin obiecte folosite de persoane care au virusul și care nu au fost dezinfectate, cum ar fi jucăriile, prosoapele sau chiar hainele;
  • prin transfer către alte părți ale corpului, la persoane care au deja leziuni provocate de virus.

Molluscum contagiosum: simptome

Virusul provoacă leziuni la nivelul pielii. Aceste leziuni sunt asemănătoare cu niște coșuri mici sau cu verucile, sunt rotunde și ieșite în relief, uneori sunt lucioase și adâncite la mijloc. Bubițele conțin virusul și apar în general în zona axilei, în zona inghinală sau în zona coatelor, însă pot să afecteze și alte părți ale corpului.

Leziunile pot apărea singure sau în grupuri. Nu sunt dureroase, dar provoacă mâncărime, iar prin scărpinare virusul poate fi transmis și în alte părți ale corpului. Când mâncărimea este foarte intensă, iar copilul se scarpină puternic, își poate provoca răni în zonele afectate.

Cum se tratează molluscum contagiosum:

Diagnosticul trebuie să fie pus de un medic specialist. În general este suficient un consult obișnuit, fără analize suplimentare.

Patologia este de natură benignă, însă pot trece luni, ba chiar și ani, înainte ca ea să dispară. Infecția poate să dispară chiar și fără vreun tratament, dar există câteva lucruri pe care le poți face când copilul tău are acest virus:

  • golirea leziunilor de conținutul viral, prin stoarcere cu folosirea unor materiale sterile;
  • crioterapia poate face leziunile să dispară, însă nu garantează faptul că ele nu vor reapărea în alte părți ale corpului;
  • aplicarea unor geluri sau creme dedicate sau administrarea de medicamente.

Necesitatea și tipul tratamentului vor fi decise de medic, în funcție de numărul și dimensiunea leziunilor și de simptomele care le însoțesc.

Ce trebuie să faci:

Când copilul tău dă semne că ar fi infectat, este bine să iei măsuri pentru a evita transmiterea virusului la alte persoane și a împiedica extinderea leziunilor pe restul corpului:

  • evită pe cât posibil atingerea, scărpinarea sau frecarea bubițelor;
  • evită folosirea în comun a hainelor, a prosoapelor și a lenjeriei de pat;
  • învață-ți copilul să se spele cât mai des și corect pe mâini;
  • păstrați zona afectată curată și uscată.

Dacă respectați aceste reguli, un copil cu molluscum poate duce o viață normală, întrucât nu există pericol de complicații. Atenție! În cazul acestui virus nu se poate vorbi despre imunizare prin boală, ca la alte virusuri din familia „pox”.