Despre frig circulă multe mituri. De la cum răspândește unele boli, precum răceală sau gripă, până la felul în care afectează copiii, medicii pediatri dezvăluie ce este adevărat și fals despre toate acestea. 

„Nu ieși să te joci fără haină!”, „Usucă-ți bine părul ca să nu răcești!", „Nu merge desculț pe gresie că te vei îmbolnăvi!”. Sunt adevărate toate aceste credințe?

Mituri despre frig:

Mersul desculț provoacă răceli

Este una dintre cele mai obișnuite mituri despre frig, dar, în realitate, răceala nu are legătură cu mersul desculț prin casă. Copiii răcesc atunci când intră în contact cu alți micuți răciți. Picăturile de salivă, atingerea fără să fi spălat mâinile înainte sau tușitul determină infectarea cu virusurile gripei și infecțiilor respiratorii obișnuite.

Transpirația sau expunerea la curent nu este bună

Toată lumea crede că dacă cel mic transpiră în timp ce face sport în aer liber sau se joacă, precum și dacă este expus la curent, poate face pneumonie. Dar nu este așa. Pneumonia este o boală infecțioasă, virală sau bacteriană, care se răspândește prin contactul direct cu o altă persoană. De asemenea, nu este adevărat că cel mic prinde o răceală dacă se dezvelește noaptea sau transpiră în timpul somnului.

Părul umed provoacă răceli

Nu este adevărat, deoarece virusurile nu au nicio legătură cu părul umed. Dacă virușii sunt deja instalați în corpul copilului, nu-l ajută cu nimic dacă își usucă părul. Nu este în pericol să răcească în curtea școlii la temperaturi scăzute, ci în sălile de clasă unde colegii sunt răciți și au muci, tușesc sau strănută.

Sucul de portocale băut dimineața ridică imunitatea

Sucul de portocale este foarte bogat în vitamina C, dar nu este responsabil pentru creșterea imunității și nici pastilele, vitaminele sau alte remedii la domiciliu. Este bine pentru sănătate să bei suc de portocale, dar nu previne răcelile.

Cu antibiotice, totul se vindecă

Este total fals, deoarece virusurile, spre deosebire de bacterii, nu se tratează cu antibiotice. De fapt, bolile care sunt contractate de viruși se agravează din cauza antibioticelor. O gripă sau o răceală comună nu necesită antibiotice. Cu toate acestea, dacă după o săptămână simptomele nu se ameliorează și există febră și stare de rău, este recomandat să consulți medicul pediatru, deoarece poate fi o infecție bacteriană.

Adevăruri despre frig:

Răceala aduce infecții

Frigul vine și cu multe infecții respiratorii pentru că se adună mai mulți factori: pe de o parte temperaturile scăzute determină o proliferare mai mare a anumitor virusuri catariene, există mai multe infecții și, în consecință, virusurile circulă mai liber. Pe de altă parte, iarna vine gripa, o boală sezonieră care începe în octombrie și nu se termină până în martie. Și dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, iarna petrecem mai mult timp în locuri închise, ceea ce facilitează răspândirea virusurilor.

Mai bine mai multe haine decât una foarte groasă

Este mai bine să îmbraci copilul cu mai multe haine când este frig, decât cu ceva foarte gros. Dacă cel mic se încălzește, poate renunța la o haină de pe el. Este important să-ți amintești că micuții se încălzesc mai ușor decât adulții, deoarece se joacă și se mișcă mai mult. De asemenea, când este frig, este bine să poarte o căciulă, deoarece capul este partea corpului prin care se pierde mai multă căldură. Și mănușile, și încălțămintea de calitate ajută la menținerea căldurii corporale.