Deseori auzim de la părinți tot felul de comparații legate de ritmul de creștere al copilului sau anumite obiceiuri: "Îmi amintesc că celalalt copil la un an deja alerga", "Pe cel mare l-am pus în premergător și a mers la 9 luni" sau și mai rău "Mă face să cred că este ceva în neregulă, de ce nu merge singur niciun pas".

Sunt câteva dintre concluziile la care a ajuns Cynthia Chavana, medic pediatru și consultant în alăptare. Mesajul ei principal către părinți este că fiecare copil este diferit și nu ar fi bine să forțeze anumite lucruri sau etape ale dezvoltării micuțului.

"Permiteți copilului să se miște liber din momentul în care începe să se întoarcă... El va face multe lucruri la vârsta potrivită.

Forțându-l cu dispozitive cum ar fi scaune de plastic "ca să învețe să stea în funduleț", punându-l în premergător pentru "a prinde putere în picioare ca să meargă", toate acestea vot face mai dificilă tranziția etapelor și pot provoca probleme la coloana vertebrală, șolduri, genunchi și picioare.

Lăsați copilul în pace, liber, puneți covoare pe podea, paturi, jucării în jurul lui, la distanțe diferite, să stea cu ele, să le observe și de ce nu: să se joace cu ele și să le cânte! Veți vedea că vă veți bucura mai mult de aceste etape, pentru că nu trebuie să-i puneți limite, lăsați-l să exploreze și nu-i măsurați abilitățile cu dispozitive care nu sunt potrivite dezvoltării neurologice a copilului", a explicat medicul pediatru.