O mamă și-a dus cei trei copii la medic pentru a le face vaccinul împotriva virusului gripal. Pentru că băiețelul cel mic a început să plângă foarte tare, asistenta nu a putut să-i facă injecția în braț, ci i-a administrat-o în coapsă. 

Copilul a făcut sinovită toxică

A doua zi, Lucas s-a plâns că îl doare piciorul.

„Desigur, asta poate fi o reacție normală la o injecție - așa că i-am dat niște ibuprofen și toate mi s-au părut bine”, a povestit mama.

În acea noapte, copilul a început să vomite și să se plângă din nou de durere de picior. Însă mama a fost convinsă că este doar o reacție normală după vaccin. 

„Când s-a trezit nu mai putea merge și s-a târât pe podea. La început, am crezut că exagerează, dar după reacția lui mi-am dat seama că este ceva serios. L-am dus la Urgențe, dar medicii nu și-au putut da seama ce este în neregulă cu fiul meu. Așa că l-am luat și l-am dus imediat la pediatru, care în două ore a reușit să obțină o programare la un medic ortoped. Pe scurt, am aflat că avea sinovită toxică”, a mai spus femeia.

Ce este sinovita toxică?

Sinovita toxică, numită și sinovita tranzitorie sau șoldul iritabil, este o afecțiune care provoacă inflamație și durere în șold. Un copil cu sinovită toxică poate plânge de dureri de picior și de șold.  

Specialiștii spun că sinovita toxică este „cel mai frecvent cauzată de o infecție virală. Se dezvoltă ocazional după efectuarea unui vaccin sau de la unele medicamente. Infecția virală, vaccinul sau medicamentul declanșează un proces care duce la un răspuns imunitar care afectează articulațiile.

„Practic, șoldul băiețelului meu s-a inflamat de la introducerea unui virus. El nu a fost bolnav înainte de vaccin”, a precizat mama.

Această afecțiune nu i-a provocat vreun rău de durată. Copilul a fost nevoit să meargă în cârje două săptămâni și după aceea și-a revenit.

„Vă puteți imagina cum m-am simțit? Eu am fost cea care l-am forțat să facă vaccinul antigripal”, se întreabă mama.

Deși a trecut prin această experiență, femei spune că nu va renunța să-și vaccineze copiii împotriva virusului gripal, dacă așa le salvează viața.

„Toată lumea este în pericol de gripă și sunt atât de îngrozită de virus. În fiecare an ne confruntăm cu aceleași avertismente. (...) Nu-mi este rușine să recunosc. Toți cei trei copii ai mei au astm, iar dacă este vreun virus de luat, copiii mei îl vor prinde imediat. Au avut de toate: streptococ, scarlatinaă, boala mână-picior-gură, varicelă și chiar rotavirus înainte de a exista un vaccin pentru asta”, a spus mama.

Femeia face și un apel către toți părinții: să țină copiii acasă dacă sunt bolnavi. 

„Du-i la medic, ia-ți o zi liberă și ține-i acasă. Nu există niciun motiv să răspândiți gripa și germenii!”.