Multe mame își pun întrebarea: este oare bine, că fiul meu se joacă de-a războiul, nu-i va afecta oare psihicul, și în general dacă are nevoie de jucării de război? Psihologii consideră, că nu trebuie să le interzici copiilor să se joace de-a războiul, în special băieților.

Le trebuie băieților jucării de război? Opiniile psihologilor

În procesul de educație a copilului, noi utilizăm abordări speciale, care formează copilului conștientizarea sexului și a unui comportament corespunzător. Cu alte cuvinte – copilul trebuie să înțeleagă cum trebuie să se comporte un băiat și o fetiță. Pe fete le încurajăm să se joace cu păpușile, iar băieții au nevoie de jocuri, legate cu percepția de lider, victorie și putere. Jocul de-a războiul – este unul din jocurile perfecte pentru băieți. Acesta este important pentru formarea unui caracter de bărbat.

Este important, ca distracția cu jucăriile de război să fie corectă. Iată câteva aspecte, la care părinții trebuie să atragă atenția:

* jucăriile de război nu trebuie să fie realistice - adică, ele nu trebuie să copieze exact un pistol, o sabie, un automat, etc.. Copilul trebuie să înțeleagă, că ține în mîină doar o jucărie, pe care cu ajutorul fanteziei o va transforma în armă în timpul jocului.

* jucăriile de război trebuie să fie inofensive. Asta înseamnă, că gloanțele din pistol trebuie să fie moi sau acestea trebuie să lipsească, săbiile nu trebuie să fie grele și ascuțite, etc..Deasemenea, nu cumpărați jucării zgomotoase - acestea tulbură excesiv psihicul copilului.

* întotdeauna întrebați copilul, în ce joc se joacă: cine și împotriva cui luptă, cine este bun și cine este rău și de ce. Faceți propriile rectificări, inventați împreună cu copilul cine poate fi el într-un joc anumit.

* jocul de-a războiul trebuie să aibă o bază motivată. De exemplu, ne jucăm de-a polițiștii, care urmăresc un infractor, sau un superman, care salvează lumea, etc.. Adică, jocul trebuie să fie o manifestare a dorinței de a-i învinge pe toți. Este important, ca micul erou să înțeleagă faptul, că să fii puternic, să obții victorie și să fii un lider - sunt calitățile unui erou pozitiv, bun la suflet și corect. Acestea î-l diferențiază pe un apărător de un agresor.

* jocul – este o modalitate de a scoate la suprafață emoțiile, inclusiv și agresiunea, pe care copiii o au în exces. De aceea jocurile, unde trebuie să alergi, să ajungi din urmă ș.a. –sunt foarte importante.

Le trebuie băieților jucării de război? Opiniile psihologilor

* copilul trebuie să facă diferență dintre realitate și distracție. Băieților trebuie să le explicați, că nu este rău să împuști cu gloanțe imaginare într-un răufăcător imaginar, și nu este bine să lovești peste cap alți copii cu pistolul din plastic.

Fiți atenți, dacă copilul este prea agresiv în timpul jocului, nu face diferență dintre realitate și distracție - acesta este un indice, că copilul are prea multă furie, neîncredere în sine, nu are încredere față de lumea din jur. Iar motivul, cel mai probabil, se ascunde în relația dintre copil și familia lui.