În funcție de vârsta copilului, poți alege între un termometru rectal, unul de ureche sau unul axilar. Cert este că în prezent, nu mai sunt recomandate vechile termometre cu mercur, mai ales pentru măsurarea precisă a temperaturii unui copil.

mamaplus

Chiar dacă termometrele cu mercur au fost foarte des întâlnite pe vremuri, experții avertizează că ar trebui să le evităm din cauza faptului că pot fi periculoase. Dacă termometrul se sparge, poate provoca vaporizarea mercurului în interior. Aceste termometre aproape au dispărut din farmacii, dar dacă se întâmplă să mai ai pe acasă vreunul, nu-l mai folosi pentru copilul tău.

Există câteva tipuri de termometre pentru bebeluși, iar cel mai bun pentru copilul tău, poate fi ales în funcție de câteva aspecte:

Termometrul rectal este cel mai exact termometru pentru verificarea temperaturii copilului. Ți se poate face pielea de găină când te gândești la el, însă, chiar dacă poate fi destul de inconfortabil, termometrul rectal este vital pentru măsurarea temperaturii bebelușilor. Trebuie să alegi unul cu vârf flexibil și cu baza lată. Aceste caracteristici te vor împiedica să introduci prea adânc termometrul în rectul copilului, lucru care poate fi periculos.

Termometrul temporal (de frunte) este destul de nou pe piață. Este unul dintre cele mai scumpe, dar pe bună dreptate: folosește tehnologia prin infraroșu pentru scanarea și măsurarea temperaturii frunții. Nici măcar nu e nevoie să atingi fruntea copilului, motiv pentru care aceste termometre sunt destul de sigure și convenabile de folosit mai ales în spitale. Inițial, erau recomandate pentru copii mai mari de 3 luni, însă studii recente au arătat că pot fi folosite la orice vârstă. Cu toate acestea, pentru copii mai mici de 3 luni, nu strică o dublă verificare cu un termometru rectal.

Termometrul axilar este cel mai puțin precis, dar și cel mai puțin invaziv. Nu este foarte recomandat pentru măsurarea temperaturii copiilor, specialiștii recomandând ca alternativă, un termometru digital ce se pune sub limbă.

Termometru de ureche reprezintă o opțiune destul de des întâlnită și foarte puțin invazivă. Se plasează în ureche (dar nu adânc) și măsoară destul de exact temperatura copiilor mai mari de 1 an. Cu toate acestea, sunt greu de folosit deoarece e nevoie să fie plasate în ureche, într-o poziție exactă pentru o măsurare corectă.

Termometrul oral este sigur de folosit și cel mai adesea oferă informații corecte. Se plasează sub limbă timp de câteva momente. Acesta reprezintă o opțiune bună pentru copii mai mari de 4 ani.

Termometrul suzetă este un termometru construit într-o suzetă, fabricat pentru bebeluși. Chiar dacă pare o opțiune ideală, nu sunt recomandate de medici deoarece nu oferă o citire corectă a temperaturii.

Sursa