Oamenii de știință au demonstrat, recent, cum mica „fermă de animale” din curte aduce numeroase beneficii sistemului imunitar al copilului prin simplul fapt că micuțul este expus unei varietăți largi de bacterii din mediul înconjurător.

Specialiștii din cadrul Universității din Ohio, SUA, au descoperit o varietate pozitivă (benefică) de microbi și bacterii la bebelușii care trăiau în zonă rurală în comparație cu ceea ce s-a găsit în intestinele bebelușilor din mediul urban.

„O igienă corespunzătoare este importantă, dar din perspectiva sistemului imunitar, un mediu înconjurător mult prea „protector” nu-i oferă acestuia oportunitatea de a fi „educat” de către microbi. Prea mult curat nu înseamnă neapărat sănătate”, explică coautorul studiului și profesor de microbiologie, Zhongtang Yu.

Cercetarea a constat în colectarea materiei fecale de la zece bebeluși cu vârsta cuprinsă între șase luni și un an. Cinci dintre aceștia locuiau într-o familie de Amish, într-o zonă rurală unde existau ferme de animale, în timp ce restul locuiau într-un oraș din Ohio.

Oamenii de știință au descoperit o varietate de microbi și bacterii bune în intestinele bebelușilor din mediul rural. Totodată specialiștii de la Universitatea din Ohio au plecat de la o curiozitate denumită și „ipoteza igienă” bazându-se pe ideea că un stil de viață mult prea curat, printre care numărându-se și săpunurile solide și lichide antibacteriene ori produse de curățare a locuinței, crește șansele de a deveni autoimun și, prin urmare, de a te confrunta cu boli alergice.

„La nivel intestinal, microbiomul include cel puțin 1 000 de specii diferite de bacterii având peste 3 milioane de gene (de 150 de ori mai multe decât genele umane) și cântărind până la 2 kg. O treime din microbiomul intestinal este comună majorității oamenilor, în timp ce două treimi sunt specifice fiecăruia dintre noi. Cu alte cuvinte, aceasta este ca o carte de identitate individuală, fiind unică, la fel ca amprenta digitală”, spune Corina Dan, farmacist rezident și expert Sanovita.

Astfel, oamenii de știință americani au mers mai departe și au observat cum un microbiom intestinal diferit contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar. Pentru a vedea care sunt rezultatele, specialiștii au folosit materia fecală a bebelușilor în colonizarea intestinelor la purceii nou-născuți.

Conform studiului, există o legătură între microbiomul intestinal al bebelușilor din mediul rural și întărirea dezvoltării sistemului imunitar.