Orice părinte intră în panică dacă observă un punct alb în părul copilului său. Desigur, păduchii sunt extrem de neplăcuți, însă, de obicei nu pot duce la instalarea unor boli grave. Iată toate informațiile de care ai nevoie în cazul unei infestări cu păduchi de la Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru:

Ce sunt păduchii:

Păduchii sunt niște insecte minuscule cu șase picioare care se prind de scalp și de gât și se hrănesc cu sânge uman. Fiecare păduche are dimensiunea unei semințe de susan și este greu de observat în părul copilului. Ouăle de păduchi, numite lindine, se lipesc de păr, în apropierea scalpului și pot fi și mai greu de văzut.

Cine sunt victimele păduchilor:

Păduchii sunt mai des întâlniți în cazul copiilor mici care frecventează comunități, precum grădinița sau școala elementară. Copiii de această vârstă se joacă adesea împreună, destul de apropiat și au contact direct păr cu păr. Pot împărți perii de păr, căciuli, agrafe și astfel se poate produce contaminarea. Părinții acestor copii au și ei un risc mare să se infesteze cu păduchi, motivul fiind evident.

Cum se răspândesc păduchii:

De obicei, păduchii se răspândesc prin contactul direct cap cu cap care permite acestor insecte să ajungă din părul unei persoane în părul altei persoane. Păduchii pot de asemenea să supraviețuiască o perioadă scurtă de timp pe hainele sau obiectele personale ale cuiva, ceea ce înseamnă că dacă împărțim peria de păr, îi dăm păduchelui șansa de a-și găsi o nouă gazdă. Păduchii nu pot sări sau zbura de la o persoană la alta.

Cum depistezi păduchii:

Deși păduchii și lindinele sunt foarte mici, sunt vizibile cu ochiul liber. Păduchii pot fi de culoare albă, maronie sau gri închis. Cel mai adesea se așează în părul de pe ceafă sau în spatele urechilor. Lindinele sunt rotunde sau ovale și se lipesc bine de părul din apropierea scalpului. Dacă încerci să scoți un ou de păduche, cu greu se va urni din locul său. Specialiștii spun că a pieptăna părul ud este cea mai bună metodă de a identifica o infestare.

Simptomele păduchilor:

A observa păduchii și ouăle lor este adesea singurul semn de infestare. A vedea doar lindinele, nu confirmă faptul că cel mic a fost infestat. În cazul celor mai mulți copii, păduchii nu provoacă nici un disconfort. După apariția simptomelor, cea mai des întâlnită problemă este mâncărimea scalpului ce poate debuta la săptămâni de la momentul infestării cu păduchi.

Alergiile la păduchi:

Mâncărimile ce apar din cauza păduchilor sunt cauzate de o reacție alergică la înțepăturile de insecte. Scărpinatul excesiv poate duce la sensibilitatea și iritarea pielii scalpului. Unele zone scărpinate intens se pot infecta, deși nu este o situație des întâlnită. Cere sfatul medicului dacă pielea devine roșie, umflată sau la nivelul gâtului apar nodulii limfatici dureroși și sensibili. Acesta ar putea fi semnul unei infecții a pielii.

Dacă îți suspectezi copilul că are păduchi:

Păduchii nu dispar de la sine. Dacă suspectezi că cel mic a fost infestat, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a scăpa de păduchi. Înainte de toate, medicul trebuie să confirme diagnosticul. Apoi anunță la școală sau la grădiniță pentru a fi verificați și ceilalți copii. Examinează toți membrii familiei pentru a depista orice alt semn de păduchi. Iar apoi, tratează-i pe toți cei infectați în același timp.

Cum scapi de păduchi:

În orice farmacie există tratament împotriva păduchilor ce se eliberează fără prescripție medicală. Sunt făcute din extract de crizantemă sau o variantă sintetică similară. Este un tratament destul de sigur care însă în cazul copiilor foarte mici, ar putea să nu fie recomandat. Uneori, păduchii sunt rezistenți și la acest tratament, ceea ce înseamnă că trebuie să consulți medicul. Indiferent de tratamentul prescris trebuie să urmezi indicațiile medicului și cele trecute pe prospect. Un tratament secundar ar putea fi necesar la 9-10 zile mai târziu.

Cum scapi de păduchii din casă:

Deși păduchii nu supraviețuiesc mult pe alte obiecte, trebuie să speli așternuturile și obiectele personale ale oricărui membru a fost infestat cu păduchi. Dar și hainele trebuie spălate în primele 48 de ore de la infestare cu apă fierbinte. Uneori este necesar să fie spălate și jucăriile de pluș.

Remedii practice împotriva păduchilor:

Pieptănul cu dinții apropiați este o altă metodă de a scăpa de păduchi. Pieptănarea părului cu un astfel de pieptăn poate duce la scoaterea păduchilor și a ouălelor lor, iar această metodă funcționează încă de pe vremea Egiptului antic. Provocarea este că ai nevoie de timp și răbdare ca să scoți fiecare lindină din părul copilului prin pieptănare. Este și mai eficient dacă pieptăni copilului după ce i-ai spălat părul cu un șampon special.

Mituri despre păduchi:

Trebuie subliniat că păduchii nu sunt specifici unei clase inferioare de oameni sau acelor persoane cu o igienă precară. Afectează copiii din toate nivelurile sociale, indiferent de veniturile părinților, de clasa socială sau de curățenia pe care o afișează. Aceste insecte pot supraviețui sub apă timp de aproximativ 6 ore, așa că acei copii care se spală zilnic, sunt la fel de vulnerabili. Vestea bună este că păduchii nu poartă și alte boli.

Izolarea copilului la domiciliu în caz de păduchi:

La noi, există o politică tacit acceptată ca acel copil care a fost infestat cu păduchi să rămână izolat la domiciliu. Academia Americană de Pediatrie recomandă copilului să meargă la școală, chiar și sub tratament, dar să evite să-și atingă capul de părul altui copil. Copilul este total vindecat atunci când păduchii au fost înlăturați, chiar dacă în păr încă mai există lindine moarte. Acestea doar trebuie îndepărtate.

Cum poți preveni apariția păduchilor:

Nu poți. Copiii sunt copii și nu vor putea niciodată să nu se joace cu alți copii și să nu intre în contact direct cu părul lor. Tot ce poți să faci este să-ți verifici periodic copilul pentru a depista cât mai devreme o infectare cu păduchi și pentru a începe tratamentul înainte ca lindinele să se fi înmulțit prea mult.