Bebelușul plânge din diverse motive. Plânsul îi folosește ca metodă de a comunica atunci când are nevoie să fie hrănit, când se simte inconfortabil, când îi este frig, prea cald sau atunci când este obosit. Indiferent care este motivul pentru care plânge bebelușul, răspunde-i întotdeauna!

mamaplus

Bebelușul care abia s-a trezit și începe să plângă, de obicei, plânge pentru că îi este foame. Pe măsură ce crește bebelușul, vei observa că plânsul va deveni mai puternic, mai ferm, mai insistent și cu variații mai mari, în funcție de nevoi și dorințe.

Acordă-i bebelușului atenție!

Nu, nu-l vei alinta dacă îl vei ține „mai mult” în brațe. S-ar putea să observi că în momentul în care îi răspunzi repede la toate nevoile pe care le are, bebelușul pur și simplu va începe să plângă mai rar sau mai puțin.

Reacția cu care îi răspunzi este importantă!

Atunci când încerci să-i răspunzi bebelușului, încearcă să-i vii în întâmpinare cu nevoia lui cea mai stringentă. Dacă îi este frig, îi e foame și are scutecul ud, încearcă să-l încălzești un pic, hrănește-l și apoi schimbă-i scutecul.

Dacă plânsul bebelușului pare diferit și te alarmează, încearcă să-i verifici corpul, hăinuțele, dacă stă confortabil, dacă nu cumva îl incomodează, îl strânge ceva, dacă nu cumva are febră. Au fost cazuri în care copilul hrănit, schimbat, mângâiat, odihnit, sănătos, avea de fapt un fir de păr lung care se rotise întâmplător, mult prea strâns în jurul degețelului de la picior. Acest exemplu este pentru a te face să înțelegi că pot fi diferite cauze care îi pot aduce disconfort unui bebeluș.

Cele mai cunoscute și eficiente metode de liniștire ale unui bebeluș care plânge sunt: să-l hrănești, să-l legeni, să-l iei în brațe și să-l plimbi prin casă, șușotindu-i ceva liniștitor la ureche, să-i cânți, să-i vorbești, să-l plimbi în port-bebe, în căruț sau chiar cu mașina, să-l ajuți să regurgiteze, să-i faci băiță caldă, să nu uiți că zgomotul alb îi poate ajuta pe unii bebeluși etc.

Sursa