În multe țări europene, 19 este un moment foarte obișnuit pentru a începe cina. În plus, acum numeroase studii dovedesc că este ora potrivită. Experții îți spun de ce ar trebui să ții cont de sfaturile lor.

mamaplus

De ce ar trebui ca cel mic să ia cina înainte de ora 19:00?

Cardiologii de la Universitatea Dokuz Eylul din Turcia au investigat relația dintre ora cinei, odihna și riscurile cardiovasculare. Din studiile lor au tras o concluzie alarmantă: a servi cina și a merge imediat la culcare crește riscul de atac de cord și menține corpul în alertă ridicată. Între cină și somn ar trebui să treacă mai mult de două ore.

În cazul în care copilul tău se culcă la ora 21:00, ar trebui să ia cina înainte de ora 19:00, altfel se duce la somn fără să fi făcut digestia corect. Acest lucru împiedică scăderea tensiunii arteriale, produce adrenalină și împiedică funcțiile inimii și circulației sângelui.

De ce nu ar trebui să te culci imediat după cina?

  • Riscul de a merge la culcare imediat după cină este mult mai mare pentru persoanele hipertensive, deoarece tensiunea arterială crește după aportul alimentar. Din această cauză apare riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. 
     
  • Pentru a te odihni bine, tensiunea arterială ar trebui să scadă cu până la 10% atunci când mergi la culcare. La persoanele care iau masa prea târziu, această scădere nu apare.
     
  • Digestia devine mai lentă dacă te duci la culcare imediat după cină. Astfel, apar arsurile inconfortabile și este mai greu să adormi.
     
  • Nu uita că cina trebuie să conțină 15-20% din aportul caloric zilnic. Nu este recomandată o cină copioasă, pentru că apar kilogramele în plus, la fel și la copii, constipația și problemele la stomac.

Sursa