Peste tot în lume, copiii sunt mult mai predispuși la a dezvolta alergii. Creșterea numărului celor alergici poate fi observată, explică medicii, în ultimele decenii, cu precădere în Vest. Reacțiile alergice severe pot fi declanșate chiar și de urme de alergeni, ceea ce pune o presiune tot mai mare pe cei care suferă de alergii. Deși fenomenul este tot mai răspândit, oamenii de știință nu își pot da seama ce anume cauzează amploarea acestuia.

mamaplus

Ce anume declanșează alergiile?

O alergie e cauzată de reacția sistemului imunitar, ce luptă împotriva unor substanțe din mediu pe care nu ar trebui să le identifice ca fiind periculoase, numite și alergeni.

Simptomele alergiilor pot pleca de la înroșirea pielii, bubițe sau inflamații și până la cazuri severe, precum vărsături, diaree, probleme respiratorii, șoc anafilactic.

Cei mai comuni alergeni:

  • lactatele;
  • ouăle;
  • alunele;
  • nucile (nuci, migdale, muguri de pin etc.);
  • susan;
  • pește;
  • fructe de mare.

Posibilele motive pentru care copiii de azi sunt mai sensibili la alergeni

Nu există o explicație certă în privința răspândirii fenomenului, însă există câteva teorii:

1. Igiena mult îmbunătățită

Igiena mult îmbunătățită din zonele dezvoltate îi face pe copii mai puțin predispuși la infecții, dar mai mult la alergii. Infestările cu paraziți, cu precădere, declanșează același răspuns al sistemului imunitar ca și cel necesar în calmarea alergiilor. Având paraziți tot mai puțini împotriva cărora să lupte, sistemul imunitar întoarce armele împotriva unor substanțe inofensive.

2. Lipsa vitaminei D

O altă teorie spune că lipsa unui aport corect de vitamina D face ca organismele copiilor să nu dezvolte acel răspuns imun sănătos. Acest lucru s-ar întâmpla cu precădere deoarece ne expunem tot mai puțin soarelui, petrecând tot mai mult timp în casă.

3. Expunerea duală la alergeni

O altă teorie sugerează că, expunerea la un alergen prin piele, în perioada în care bebelușii dezvoltă eczeme pe piele, duce la o formă de dublă expunere. Cu toate acestea, se bănuiește că administrarea de cantități mici din alimente cu potențial alergen în timpul diversificării, înainte de înțărcare, poate duce la un răspuns natural sănătos al organismului copilului, blocând apariția alergiilor mai târziu în copilărie.

Acest lucru este susținut de un studiu desfășurat în Londra, unde s-a demonstrat că, la copiii studiați, cazurile de alergie la arahide s-au redus cu 80% în cazul copiilor de până în 5 ani, hrăniți cu alune în mod frecvent încă din primul an de viață.

Sursa