Mersul în clasa I, întotdeauna trezește emoții și agitație atât părinților cât și copilului. Colegi noi, responsabilități noi, un nou program. În cele mai multe cazuri, părinții își fac griji referitor la adaptarea copilului și despre cum l-ar putea ajuta să depășească această perioadă, astfel încât micuțul să îndrăgească școala și să vrea să o frecventeze cu bucurie. Desigur, perioada de adaptare nu poate fi evitată, dar părinții pot face ca aceasta să treacă mai ușor. Iată câteva recomandări:

Cum să vă pregătiți copilul pentru școală: 6 recomandări ale psihologilor

1. Formați o atitudinea pozitivă față de școală. Spuneți-i copilul cât este de important să meargă la școală, cum și de ce trebuie să învețe, povestiți-i despre anii dvs. de școală, dar nu idealizați. Copilul trebuie să știe la ce anume să se aștepte, atunci îi va fi mult mai ușor să se obișnuiască. Povestiți-i despre prima dvs. zi de școală, ce sentimente ați trăit dvs. atunci, povestiți-i cum a trecut primul an de școală pentru dvs. Copilul trebuie să știe că și părinții lui au fost cândva mici, și abia apoi au devenit adulți care le știu acum „pe toate”. Încercați să evitați frazele care l-ar alarma pe copil cum ar fi de exemplu: „Dacă nu vei fi atent, vei primi nota 2” sau „îți va fi greu să…” etc.

2. Faceți-i cunoștință cu școala. Cu câteva luni înainte de începerea anului de învățământ, mergeți împreună cu copilul la școala pe care urmează să o frecventeze. Faceți-i cunoștință cu profesorul, arătați-i sala de clasă, plimbați-vă pe teritoriul școlii, astfel încât copilul să se obișnuiască cu noul mediu.

3. Introduceți un regim și încercați să îl respectați. Adesea, cea mai mare problemă a unui copil care merge în clasa I este trezitul la 7 dimineața. Prin urmare, este mai bine dacă veți avea grijă să introduceți un regim și să deprindeți copilul să se trezească devreme și să meargă la culcare la o oră anumită. În acest caz, veți evita problema trezitului la începutul anului școlar.

Cum să vă pregătiți copilul pentru școală: 6 recomandări ale psihologilor

4. Lăsați vară pentru vacanță. Mulți părinți își încarcă copilașul care va merge pentru prima dată la școală, cu o mulțime de activități. Ei încearcă să-l învețe a citi, a scrie, unele exerciții matematice ușoare, dar omit un singur lucru: este mult mai important ca, copilul să învețe a comunica cu semenii lui, cu adulții, să învețe să respecte unele instrucțiuni, să se concentreze asupra unei misiuni, să fie independent. Prin urmare, este mai bine să-și petreacă vara pentru dezvoltarea abilităților lui de comunicare și de a se descurca de unul singur.

5. Încercați să nu aveți așteptări prea mari. Majoritatea părinților visează la un elev cu 10 pe linie, dar atunci când se confruntă cu realitatea, rămân profund dezamăgiți. Copilul întotdeauna simte această dezamăgire a părinților. Deci, nu vă concentrați prea mult pe notele copilului, pur și simplu susțineți-l, încurajați-l chiar dacă el nu va avea succesele pe care le așteptați. Aceasta este cel mai important pentru el și îi va fi mult mai mult util în viață decât medalia de aur și a unei diplome primite în clasa I. Fiți alături de copilul dvs. în orice situație, el trebuie să știe că îl iubiți indiferent de rezultatele lui, iar notele nu sunt principalele în viață.  

Cum să vă pregătiți copilul pentru școală: 6 recomandări ale psihologilor

6. Faceți din 1 septembrie o sărbătoare. Sărbătoriți această zi, cu întreaga familie, faceți din asta o tradiție. Invitați prietenii și mergeți în parc, mergeți la cinema, la restaurant, mâncați ceva gustos etc. Toate aceste mici plăceri vor face această zi o adevărată sărbătoare pentru dvs. și proaspătul elev. Iar să începi anul școlar cu o sărbătoare este minunat!