Probabil că te întrebi ce poate fi atât de greu în alegerea jucăriilor pentru cel mic. Înainte de a intra în magazin totul pare simplu, însă atunci când ajungi acolo și vezi o mulțime de jucării, diverse modele, culori, care mai de care mai interesante, atunci abia îți dai seama că s-ar putea să petreci ceva mai mult timp decât ți-ai plănuit în acel loc. Deci, cum alegem jucăriile potrivite pentru ca micuțul nostru să aibă parte de o dezvoltare corectă cu ajutorul lor?

mamaplus

Potrivit specialiștilor, joaca este mai mult decât distracție, este chiar modul în care micuții se dezvoltă, învață, evoluează. Încât la vârsta de 4 ani, copii ajung la jumătatea drumului privind inteligența la vârsta matură (inteligența se dezvoltă într-un ritm incredibil de rapid în primii ani de viață), alegerea jucăriilor potrivite are un rol important pentru viitorul micuțului.

În momentul în care știi la ce nivel de dezvoltare a ajuns micuțul tău, devine foarte ușor să-i alegi jucăriile potrivite. Deci, în momentul în care înțelegi cum învață mai bine copilul tău, vei putea să îi oferi jucăriile care să-i asigure o dezvoltare rapidă și creativă.

Așadar la ce nivel a ajuns micuțul tău?

1. 0 – 6 luni – în această perioadă, bebelușul tău începe să deprindă abilități senzoriale, astfel că în această perioadă trebuie să îi cumperi jucării care să îl ajute în acest sens. O zornăitoare, o oglindă în care se poate vedea, jucării pentru dentiție sau orice altă jucărie care îl va ajuta în această etapă. Trebuie să reții că la această vârstă, bebelușii nu pot distinge toate culorile, așa că alb și negru sunt preferatele.

2. 06 – 12 luni – Jocuri interactive – La această vârstă micuții încep să înțeleagă legea lui Newton, care spune că orice acțiune are o reacțiune. Deci, învață despre cauză și efect. Jocurile în care pot sorta formele geometrice sunt o alegere perfectă, pentru că prin intermediul acestora își dezvoltă capacitatea motorie fină de bază, precum dexteritatea degetelor și coordonarea ochi-mână. De asemenea, jucăriile care scot sunete sunt recomandate pentru această perioadă.

3. 12 – 18 luni – Odată cu primii pași făcuți singur, apare și curiozitatea și dorința de a explora tot ce este în jur. Astfel că la această vârstă micuții îi vor imita pe adulți și își vor dezvolta abilitățile locomotorii. Leagănul, cuburile cu ajutorul cărora poate să constriuască, jucăriile pentru plajă, sunt doar câteva opțiuni pentru această vârstă.

4. 18 – 24 luni – Joaca pe tărâmul imaginației este foarte importantă și tot mai prezentă la această vârstă. Astfel că puzzle-urile, marionetele și costume (iepurași, desene animate) sunt potrivite pentru această perioadă în care este destul de activ în rezolvarea ”problemelor” care îi apar în cale.

5. 24 – 36 luni (2 – 3 ani) – La această vârstă micuții pot avea înclinații către artă. Reacționează foarte bine când este vorba despre muzică, videouri sau cărți. În plus, deja vorbesc și vorbesc mult. Mașinuțele, trenulețele, păpușile cu accesorii sunt câteva dintre jucăriile care se potrivesc acestei perioade.

Alegerea jucăriilor este foarte importantă pentru dezvoltarea corectă a micuțului tău. Așa că, acordă atenție multă acestui aspect și spor la cumpărături!

Sursa: stemcellsbank.ro