Una dintre cele mai dificile provocări cu care se pot confrunta părinții este aceea de a-și convinge copilul să-și facă temele de vacanță. Orele pline de joacă, amintirile din vacanță, programul lejer sunt încă proaspete în mintea lor, iar revenirea la activitățile școlare poate fi dificilă. Tocmai de aceea părinții au nevoie de sfaturi utile care să-i ajute să-i impulsioneze și să-i motiveze pe cei mici să-și facă din timp temele de vacanță.

mamaplus

Iată ce sfaturi ne dau psihologii:

1. Încurajează-l
Folosește cuvinte care îl incită să se angajeze în studiu și să acționeze: ”Am încredere în tine!”, ”Cred că vei reuși!”. Aceste încurajări, fixate în spiritul lui, pot servi drept trambulină pentru îndeplinirea sarcinilor.

2. Stimulează-l pozitiv!
Psihologii recomandă oferirea recompensei, considerând-o un instrument puternic de întărire a unui comportament pozitiv. Poți folosi ca recompensă oferirea unor privilegii, de exemplu, dacă își rezolvă temele după programul stabilit, poate să decidă modul de petrecere a unei zile de weekend. De asemenea, poți folosi aprecieri verbale: ”Sunt mândră de tine!”, ”Ce bravo ești că ai citit această carte!”

3. Încurajează-l să-și pună amprenta proprie.
Transmite-i că te interesează părerea lui, ascultă-l, observă-i preferințele, entuziasmul, stimulează-i curiozitatea, încurajează-l să aibă interese proprii.

4. Nu-i da prea multe activități.
Pregătește o gamă variată de culegeri, cărți, reviste și încearcă să-i stimulezi curiozitatea. Nu-l sătura cu activități care te interesează doar pe tine (chiar dacă la acele materii a avut dificultăți în anul școalar anterior).

5. Responsabilizează-l.
Încurajează-l să devină autonom în realizarea temelor de vacanță și să se organizeze, în ciuda altor tentații. Rolul părintelui descrește pe măsură ce copilul crește! Nu te grăbi să-i sari în ajutor la fiecare impas, nu gândi în locul lui, pentru că asta înseamnă, de fapt, să faci temele în locul lui. Lasă-i posibilitatea acțiunilor personale. Lasă-l să acumuleze încercări, chiar și când este vorba de o problemă dificilă de matematică, încurajează-l să găsescă singur soluțiile. Atunci când greșește ajută-l să-și dezvolte propriile metode de verificare și fiecare greșeală să se transforme într-un prilej de învățare.

6. Fii un model pentru copilul tău!
Încearcă să fii alături de copilul tău și propune-i să lucrați în același timp. Arată-i că ai și tu ”teme” de rezolvat, fie că lucrezi la un proiect de serviciu, fie că citești o carte sau studiezi o limbă străină. De obicei, copiii au tendința de a prelua comportamentul părinților, lucru care îți poate fi de mare ajutor în aceste situații.

Sursa