Probabil că te confrunți des cu situația în care copilul tău devine foarte concentrat când se joacă cu ceva – fie un buldozer, o păpușă sau jucăria sa preferată. În acel moment totul se învârte în jurul obiectului respectiv. Unul dintre motivele pentru care cei mici nu reușesc să înțeleagă conceptul de împărțire a lucrurilor este pentru că nu pot vedea situația dintr-o altă perspectivă.

mamaplus

Dacă un copil mai mare de la locul de joacă îi ia lopățica și găletușa de nisip, în loc să-l rogi pe cel mic să-l lase și pe celalalt să se joace cu lucrurile sale, spune-i că “se pare că și băiețelului îi place lopățică ta“. Dacă nu e încă pregătit să o împartă, spune-i micuțului tău că ar fi mai bine să-și anunțe prietenul că și el se juca cu acele obiecte și că îi vă permite să le folosească după ce termină ce începuse deja. Cu alte cuvinte, îi arăți că trebuie să respectăm timpul și lucrurile celorlalți.

Concentrează-te, în schimb, prin a-i spune mereu “mulțumesc” și a cere-i permisiunea când dorești să folosești ceva ce nu iți aparține. Repetând mereu aceste expresii, copilul se va obișnui să te audă folosindu-le, intrându-i și lui în reflex. Copiii învață imitând ceea ce văd, așa că oferă-i ocazia să învețe chiar de la tine.

Invită-l și pe el să muște din sandvișul tău sau lasă-l să te ajute să decorați un tort, chiar dacă trebuie să cureți jumătate de oră în urma lui. Cu răbdare și perseverență, copilul va fi atras de atitudinea pozitivă și se va simți bine repetând aceste acțiuni.

Dacă totuși aveți jucării care atrag multe certuri atunci când se joacă cu alți copii, poate ar fi mai bine să le strângi pe toate și să le pui deoparte, iar apoi să le propui să faceți altceva, cum ar fi să modelați plastilina sau să colorați. În acest fel, fiecare dintre ei va lua parte la o activitate distractivă, fară a fi nevoiți să-și împartă posesiunile.

Nu trebuie să pedepsești niciodată copilul pentru că nu vrea să împartă, mai ales la această vârstă mică. Poți să-i arăți că ești dezamăgită și tristă că e așa încăpățânat și nu vrea să împartă o jucărie, însă asta e tot ceea ce trebuie să faci.

Când refuză să împartă, prietenii lui îi vor spune sau îi vor arăta cât de nefericiți sunt, și astfel copilul tău va învăța că nu-i treabă ușoară să fii un prieten bun.

Sursa