În lume, unul din zece oameni scrie cu mâna stângă. Pe vremuri, stângacii reprezentau o minoritate. Astăzi au chiar și o zi dedicată lor, pe 13 august.

mamaplus

Alte curiozităţi legate de stângaci sunt că aud diferit sunetele şi au mai mult talent când vine vorba de artă. Dar în mintea tuturor rămâne o întrebare: trebuie sau nu corectat un copil care scrie cu mâna stăngă?

Psihologii spun că învăţătorii care încearcă sa transforme un stângaci într-un dreptaci fac cea mai mare greşeală. Copiii stângaci obligaţi să scrie cu mâna dreaptă pot deveni bâlbâiţi sau pot avea dificultăţi de învăţare. „Noi vorbim foarte mult de mâna stângă, dar abilitatea pe partea stângă nu înseamnă doar mâna stângă. Înseamnă piciorul stâng, ochiul stâng, înseamnă toată partea stângă a corpului. Şi aceste lucruri sunt mai puţin luate în seamă”, atrage atenția psihologul Anca Boalcă.

Lumea în care trăim nu s-ar fi dezvoltat la fel de mult dacă oamenii ar fi fost la fel. Dreptacii sunt analitici şi calculaţi, în timp ce stângacii au mai multă imaginaţie, înclinaţii spre artă şi găsesc soluţii inedite la problemele cu care se confruntă.

„S-a demonstrat că şi dreptacii, şi persoanele stângace au aceeaşi funcţionare cerebrală. Cumva există o echilibrare. De ce se întâmplă treaba asta încă nu s-au stabilit cauzele reale, să zic aşa. Sunt multe teorii, multe ipoteze, unele validate, altele în curs de validare”, mai spune psihologul Anca Boalcă.

Profesorii de la Universitatea Hopkins din Statele Unite au demonstrat că stângacii câştigă cu până la 10-15% mai mult decât dreptacii. La nivel mondial, 10% dintre femei şi 12% dintre bărbaţi sunt stângaci.

Din 1992, la data de 13 august este serbată Ziua Internaţională a Stângacilor.

Sursa