Pediatrii recomandă ca în primele șase luni de viață copiii să fie hrăniți exclusiv cu lapte matern sau formulă și abia apoi să înceapă diversificarea alimentației. Și abia atunci începe greul, mai întâi din cauza colicilor (de care este imposibil de crezut că scapă cineva, având în vedere că sistemul digestiv al copilului trebuie să se obișnuiască cu alimentele solide), dar și din cauza mofturilor pe care copilul va învăța să le facă la mâncare.

mamaplus

La început îi poți înțelege pentru că au de a face cu gusturi și texturi noi, însă pe măsură ce cresc și încep să nu vrea nici aia, nici aia, nici aia... parcă te aduc un pic în pragul disperării.

Dacă ai un copil care refuză aproape orice mâncare, nu vrea să încerce lucruri noi și dacă ora mesei este pentru voi o adevărată dramă, acest articol este pentru tine. Îți spunem de la început că principala ta armă în lupta cu mofturile la mâncare este răbdarea. Dacă te enervezi, dacă strigi, dacă încerci să îl hrănești cu forța în timp ce el scuipă ce îi bagi în gură, nu vei obține absolut nimic în afara de traume și pentru tine, și pentru el și, posibil, o adevărată aversiune a copilului pentru unele alimente și pentru ora mesei.

Caută să-i introduci în alimentație ingrediente noi pe care le ai la dispoziție și căi amuzante, distractive. Este important ca ora mesei să fie pentru el o experiență plăcută, pe care să și-o dorească.

Încercați să fiți toți la masă atunci când hrănești copilul, mai ales atunci când el este suficient de mare pentru a mânca singur și pentru a înțelege ce se vorbește în jurul lui. Ora mesei este momentul ideal pentru a petrece în familie, fără elemente care să vă distragă atenția, cum ar fi televizorul, telefoanele sau tabletele.

La masă se mănâncă, nu se joacă, dar asta nu înseamnă că nu puteți vorbi între voi, că nu puteți râde, că nu puteți vorbi despre mâncarea de pe masă și despre ingrediente. Dacă se simte bine, copilul va avea un apetit mai mare.

Copiilor le place să-i imite pe cei mari, așa că atunci când vrei să introduci un aliment nou este bine să-i vadă pe ceilalți membri ai familiei că îl mănâncă și că îl laudă. Cel mai probabil va vrea și el să îl încerce și ați creat deja premisa ca lui să îi placă. Este important să vadă că toată lumea are o dietă variată, cu fructe, legume, verdeață, pește, carne etc. Fiți un exemplu pentru el!

Implicați-l în pregătirea mesei! Luați-l la cumpărături, arătați-i ce frumoase sunt fructele și legumele, ce bine miros. Apoi, lăsați-l, din când în când, să vă ajute la gătit și la aranjatul mesei. Poate spăla și el legumele sau fructele, poate să vi le dea la mână atunci când le tocați. Micul vostru ajutor de bucătar va dori, cu siguranță, să guste rezultatul și nemijlocit o să-i placă, pentru că e și mâna lui acolo.

Aranjați farfuria astfel încât să îl atragă. În loc să-i puneți mâncarea acolo, pur și simplu, puteți „desena” cu ea o față zâmbitoare, un cățeluș sau o pisicuță și apoi vă puteți juca în timpul mesei (singura forma de joacă acceptată în acest moment): să îl provocați să mănânce nasul, urechile și tot așa. Chiar dacă te gândești că nu ești prea talentată la desen, găsești pe internet o mulțime de idei care să te ajute cu platingul pentru cei mici. Te vei distra și tu când le faci, se va distra și el când mănâncă.

Acceptă că nu trebuie să îi placă toate alimentele. Poate nici tu nu mănânci broccoli și atunci cum îl poți obliga pe el să o facă dacă spune că nu îi place? Gusturile nu se discută și important este să consumăm alimente din toate grupele pentru a beneficia de toți nutrienții esențiali, carbohidrați, proteine, vitamine etc. Așa că atunci când copilului chiar nu-i place un aliment, nu are rost să-l forțezi și viața voastră va fi mult mai ușoară dacă îl înlocuiești cu ceva din aceeași grupă, care are proprietăți similare.

Pune-i în farfurie cantități corecte de mâncare sau chiar porții mai mici, pentru că dacă mai vrea, mai cere. Copilul trebuie să mănânce în funcție de constituție, greutate și statură, nu poate mânca aceeași cantitate ca un adult. În plus este important ca el să învețe să identifice senzația de sațietate pentru a evita ca în viitor să devină obez. Dacă îi pui porții mai mici și simte nevoia să mai mănânce, îți va spune, ceea ce este o modalitate de a-l încuraja să se autoafirme și să ia decizii proprii, care nu sunt impuse de mama și de tata. Se vor simți bine și se vor simți mai mari.

Când copilul spună că nu vrea să mănânce, nu ceda șantajului emoțional și nici să nu cazi în capcana de a-i da să mănânce ce vrea el doar ca să nu aveți un conflict. Copilul trebuie să înțeleagă că trebuie să mănânce de toate și variat și că masa este un obicei sănătos, plăcut și, foarte important, cotidian.

Oboseala poate altera apetitul copilului. Încearcă să programezi mesele astfel încât să nu coincidă cu orele de siesta sau la care copilul ar trebui să meargă la culcare. Cu cât este mai obosit sau cu cât îi este mai somn, cu atât mai puțin va dori să mănânce.

Prin urmare, când copilul tău încearcă alimente noi sau când refuză alimente, amintește-ți că are nevoie de timp pentru a se obișnui cu gustul lor, iar tu ai nevoie de răbdare și de imaginație pentru a-l ajuta să o facă. Și de multă dragoste, evident!

Sursa