Majoritatea afecţiunilor la copii sunt însoţite de febră. Trebuie sau nu să luptăm de fiecare dată cu ea? Ce metode antifebrile sunt mai inofensive pentru organismul copilului?

Copil cu febră: când chemăm medicul? Sfaturile pediatrului

Orice medic va spune: dacă la termometru este mai puţin de 38 – febra nu trebuie combătută. Pentru că temperatura ridicată ne vorbeşte despre faptul că organismul micuţului a început lupta cu infecţiile. La hipotermie (temperatura ridicată a corpului) se produc substanţe care neutralizează viruşii, în primul rând – interferonul. Apogeul secreţiei interferonului are loc în a 2-3 zi de boală şi dacă organismul nu este împiedicat să lupte, atunci infecţia respiratorie virală acută este depăşită pe parcursul a trei zile.

Dacă totuşi, mama face panică şi combate febra de 37.5, atunci boala poate persista o săptămână sau chiar două! Dacă însă febra micuţului este mai mare de 38, atunci este necesară intervenţia. De reţinut că toţi copii sunt diferiţi: unii sunt calmi şi suportă relativ uşor temperatura de peste 39, iar altul pierde cunoştinţa la 37.

Cu ce vă ajută medicamentele

Nu se recomanda de a administra copiilor în vârstă de până la 14 ani medicamente antifebrile pe bază de aspirină (acid acetilsalicilic). Această componentă provoacă hemoragii, ba mai mult, conform unor cercetări, aspirina poate provoca la unii copii afecţiuni ale creierului şi ficatului.

Medicii nu recomandă nici reducerea febrei cu analgezină, din cauza acţiunii sale toxice asupra organismului. Dar, dacă temperatura corpului micuţului a crescut brusc la 40, se acceptă administrarea analgezinei o singură dată.

Cea mai bună metodă în lupta cu febra, sunt medicamentele care conţin paracetamol. Atenţie: efectul medicamentelor antifebrile sub formă de supozitoare are o durată mai mare decât cel administrat sub formă de soluţii sau pastile. Siropul pentru scăderea febrei începe să acţioneze peste 20 de minute după administrare, iar supozitoarele – după 30-40 de minute.

Dacă obişnuiţi să reduceţi febra micuţului cu sirop, mai bine îl alegeţi pe cel care nu conţine coloranţi şi arome, care pot provoca alergii.

Copil cu febră: când chemăm medicul? Sfaturile pediatrului

Până nu scade febra…

Aşezaţi copilul într-o cadă cu apă călduţă şi masaţi-i uşor corpul, picioarele şi mâinile cu un burete. În niciun caz nu folosiţi apa rece, copilul va tremura, ceea ce va majora temperatura. Se acceptă să-i ştergeţi corpul cu burete umed chiar în pat, muiaţi buretele într-o soluţie de oţet (50 la 50 cu apa). În mod obligatoriu daţi-i copilului să bea cât mai mult. Norma zilnică obişnuită trebuie să fie depăşită cu 20-30%. Nu îmbrăcaţi copilul prea cald: puneţi-i o pijama subţire, acoperiţi-l cu o plapumă subţire sau o prostire. Nu trebuie să-l hrăniţi forţat, lăsaţi-l să aleagă ce ar vrea să mănânce. Dacă îl doare capul, atunci puteţi să-i aplicaţi gheaţa, învelită într-un ştergar sau pelincă. Atenţie: nici medicamentele, nici frecţiile uşoare nu vor reduce febra copilului până la temteratura normală. Dacă a fost 39,5, febra va scădea cel mult până la 38.

Copil cu febră: când chemăm medicul? Sfaturile pediatrului

Cazuri de urgenţă

Dacă copilul Dumneavoastră prezintă cel puţin unul dintre simptomele enumerate, aveţi nevoie de asistenţă medicală urgentă!

- Deshidratarea organismului: ochi scufundaţi, scăderea urinării sau scutece uscate, fontanela scufundată la copii sub un an, lipsa lacrimilor atunci când plânge, mucoasa uscată în gură, limba uscată, somnolenţa severa sau stare neobișnuit de exaltată, mirosul neplăcut specific din gură.

- Convulsii, apariția erupțiilor cutanate violete sau echimoze care apar brusc.

- Apatie, somnolenţă, lipsa de reacţie la încercările de a trezi copilul.

- Dureri de cap severe, care nu se supun tratamentului cu medicamente analgezice şi antipiretice.

- Vomă neîncetată sau diaree necontrolată (mai mult de 3-4 ori).