Poate și tu crezi că simțul umorului este o calitate cu care oamenii se nasc. „Ce zâmbăreț este acest copil! A moștenit de la părinții săi” îți spui în mintea ta. Însă, oamenii de știință susțin că nu este deloc așa. Simțul umorului nu se moștenește, ci se învață.

Bebelușii învață să râdă și să aibă simțul umorului

Medicii Gina Mireault, John Sparrow și Johnson State College din cadrul Universității din New Hampshire au ales bebeluși între 6 și 12 luni, care au participat la experiment împreună cu părinții. Cercetătorii le-au prezentat scene curioase și absurde. Au căutat să-i facă pe părinți să râdă. Ce au făcut copiii? Au urmărit scena indiferenți și apoi și-au privit părinții. Când au văzut că râdeau, au început și ei să râdă.

Apoi au încercat același experiment cu copiii mai mari, între 1 și 3 ani. Aceștia nu au mai căutat reacția părinților. Au urmărit cu atenție situația comică și au început să râdă.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că simțul umorului nu se moștenește, ci se învață. Părinții au mult de-a face cu toate acestea. Însă etapa în care bebelușii încep să-și formeze simțul umorului este cuprinsă între 6 și 12 luni, etapa în care își caută părinții ca punct de referință atunci când exprimă emoții.

Începând cu vârsta de 18 luni, bebelușii sunt deja capabili să-și creeze propriile acțiuni comice, pentru a râde.

Întrebarea este: atunci frații de ce pot fi atât de diferiți? De ce unul poate fi vesel și fermecător și altul poate părea supărat toată ziua? Răspunsul, potrivit experților, este următorul: buna dispoziție nu se moștenește, ci se învață, dar cu temperamentul te naști și el îmbunătățește sau limitează capacitatea de a dezvolta ceea ce ai învățat, în funcție de personalitatea ta, de respectul de sine și de caracter.

Cum poți să-ți înveți copilul să aibă simțul umorului?

- Nou-născutul începe să-și arate emoțiile de bază. Este esențial să știe să relaționeze emoțiile cu expresia feței.

- Începând cu 6 luni, poți folosi jocuri cu păpuși și piese de teatru pentru a reprezenta scene distractive. Râzi cu hohote de fiecare dată când ceva pare amuzant.

- Evită să arăți în mod constant când ești supărat. Trebuie să râzi mai mult în fața copilului tău. Amintește-ți că între 6 și 12 luni ești punctul lui de referință.

- Râsul consolidează legătura cu copilul tău și ajută la creșterea respectului său de sine. Stima de sine crescută favorizează simțul umorului.

- Personalitatea se formează până în adolescență. Profită de ocazie pentru a-i insufla simțul umorului. Un copil serios poate avea și umor. Nu sunt incompatibili.