Un studiu făcut de cercetători de la un spital de pediatrie din Cincinnati, Italia, a arătat că micuții care stau toată ziua cu telefoanele și cu tabletele în mână au probleme de sănătate, fiindcă părțile creierului care răspund de autocontrol și de limbaj se dezvoltă mai greu.

Deocamdată nu este clar cum se produc schimbările care afectează dezvoltarea copiilor, dar este cert că sunt probleme pentru cei care nu se dezlipesc de gadgeturi. Pentru acest studiu, au fost examinați 47 de copii sănătoși din Cincinnati, toți cu vârste cuprinse între trei și cinci ani. Micuții au fost puși la rezonanțe magnetice și testări cognitive.

„Aceste descoperiri arată necesitatea de a înțelege efectul ecranelor asupra creierului, mai ales în etapele din copilărie în care acesta se dezvoltă accelerat, astfel încât furnizorii, factorii de decizie și părinții să poată să stabilească limite sănătoase”, a declarat doctorul John Hutton, autorul studiului.

Un studiu canadian publicat în aprilie a arătat că statul cu ochii în ecran le afectează atenția preșcolarilor. Un studiu din martie a demonstrat că folosirea telefonului le poate întârzia chiar și cu 18 luni puterea de a se exprima corect copiilor care învață să vorbească. Un alt studiu publicate de „Jama Pedriatics” a arătat că timpul excesiv petrecut în fața ecranelor poate afecta abilitatea copiilor de a efectua teste de dezvoltare.

Academia Americană de Pediatrie a informat că este recomandat ca micuții sub 18 ani să nu fie lăsați în fața niciunui tip de ecran. Pentru copii între 2 și 5 ani se recomandă o limită de maximum o oră pe zi.

Fără telefoane și tablete la masă, în mașină și în dormitor

Părinții ar trebui să stabilească ferm momentele și locurile în care copiii nu vor avea voie să pună mâna pe telefoane și tablete. De exemplu, în timpul meselor sau când se află în mașină. Iar atunci când ajung în dormitor, copii ar trebui să nu mai aibă niciun aparat cu ecran lângă ei.