Această condiție apare la fetițe în primii ani de viață și se manifestă prin alipirea labiilor mici. Cele două labii sunt unite printr-o membrană rozalie, iar orificiul vaginal este suturat. Poate să fie însoțită de infecții urinare pentru că se acumulează impurități la nivelul membranei respective.

Cauzele apariției coalescenței labiale

Coalescența labială apare la fetițele cu vârsta între 3 luni și 6 ani, însă se poate menține până în perioada pubertății. Nivelul scăzut de estrogen și iritațiile apărute la nivelul vulvei și a labiilor sunt două dintre cauzele care pot duce la această condiție medicală.

Dacă nu este obturată decât o porțiune a orificiului vaginal, unele mame pot să nu observe labiile lipite. De multe ori, medicii sunt cei care descoperă acest lucru atunci când fetițele sunt duse la controale de rutină.

Tratamentul coalescenței labiale

Alipirea superficială a labiilor. În acest caz, membrana nu acoperă orificiul vaginal și se poate rupe de la sine în perioada pubertății. Nu este nevoie de niciun tratament în acest caz.

Alipirea moderată sau mare. Apare atunci când se acoperă partea inferioară a vaginului, rămânând doar un orificiu care permite eliminarea urinei. Medicul va recomanda să nu se intervină ori să fie masat locul cu un emolient pe bază de vitamina A și D pentru a menține locul ferit de umezeală. Dacă se va încerca dezlipirea forțată atunci vor apărea dureri și iritații.

Alipirea completă. Duce la obturarea orificiului vaginal, dar și a celui urinar, conducând la dificultăți mari de a mai elimina urina. Tratamentul constă în aplicarea unei creme pe bază de estrogen sau poate fi necesară intervenția chirugicală.

mamaplus

Prevenirea apariției alipirii labiilor mici la fetițe

Oricât s-ar dori, nici măcar cea mai atentă mamă nu poate preveni acest lucru. Atunci când este asimptomatică, coalescența poate să treacă complet neobservată, însă să se rezolve de la sine în perioada pubertății. Este mai indicat să nu se intervină dacă fetițele nu sunt afectate și dacă nu sunt probleme de eliminare a urinei și nici infecții urinare recurente.

Este suficient să se respecte câteva sfaturi legate de igienă intimă a fetițelor, pentru a fi siguri că totul este ok:

  • Spălarea zonei genitale după fiecare pipi sau scaun cu apă călduță din abundență dinspre față spre spate;
  • Uscarea zonei genitale după spălarea cu apa folosind tamponarea cu un prosop moale, care nu irita pielea bebelușului;
  • Folosirea unei creme emoliente contra iritațiilor cu rol de a preveni apariția umezelii;
  • Schimbarea scutecului cât mai des posibil.