Copilul tău are nevoie zilnic de afecțiune fizică din partea ta. Aceste dovezi nu îl vor convinge doar de faptul că îl iubești, ci îl vor ajuta să crească și să se dezvolte corespunzător pe plan fizic. Iată-le explicate în detaliu.

Dovezi de afecțiune fizică de care are nevoie copilul tău zilnic

1. Hrănește-ți copilul când este înfometat
2. Încălzește-l când îi este frig, menține-l uscat și departe de pericol
3. Ajută-l dacă se confruntă cu durere, dacă este speriat sau supărat
4. Îmbăiază-l zilnic
5. Masează-l pe corp, eventual după baie (s-a demonstrat științific faptul că masajul ajută prematurii să crească mai repede în greutate și le-a îmbunătățit calitatea somnului)

Aceste dovezi de afecțiune fizică sunt valabile în special pentru bebeluși, care nu sunt capabili să comunice verbal gândurile și sentimentele lor. Suplinirea unor nevoi de bază, precum alăptarea, strânsul în brațe, legănarea, presupun un contact fizic de care cei mici au nevoie pentru a dezvolta un sentiment de încredere și siguranță. Câteva minute par o eternitate pentru un bebeluș care este înfometat sau supărat. Cu cât este mai rapid alinat, cu atât va fi mai fericit. Copiii mai mari pot aștepta un timp mai lung pentru a le fi întrunite nevoile, dar și ei au nevoie să știe că sunt hrăniți când le este foame, că sunt ajutați când sunt triști sau când îi doare ceva.

Sfaturi pentru părinți: un bebeluș plânge în medie 2-5 ore pe zi, acesta este modul său de a comunica. Dacă nu reușiți să identificați motivul supărării sale, este bine să verificați următoarele: dacă are scutecul murdar, dacă îi este foame sau frig/nu se simte confortabil, dacă nu îl doare ceva sau are febră. Ajută întotdeauna să îl înfășați pe cel mic într-o păturică pufoasă și să-l țineți în brațe. Apoi îl puteți plimba cu căruciorul, cu mașina sau îl puteți legăna (în brațe sau într-un balansoar pentru copii). Cei mici apreciază muzica, așa că le puteți cânta ceva liniștitor.

6. Sărută-l
Sărutul unei mame reprezintă dovada supremă de afecțiune fizică pe care o simte și un bebeluș, dar și un copil adolescent. Există o întreagă controversă cu privire la modul potrivit în care trebuie să îți săruți copilul: pe gură sau pe obraz/frunte. Adevărul este că doar tu ești în măsură să decizi care variantă este potrivită pentru voi. Este copilul tău, iar tu îi ești părinte, prin urmare nimic nu este greșit atâta timp cât tu nu vezi astfel lucrurile. Există o serie de persoane care nu au fost sărutate pe gură de către părinții lor în copilărie, însă ele procedează astfel când devin la rândul lor părinți.

7. Îmbrățișează-l
Pentru copiii de vârstă mai mare nimic nu este mai benefic decât o îmbrățișare strânsă din partea mamei sau a tatălui (de altfel, și bebelușii pot simți bucuria unei asemenea apropieri). Îmbrățișările, cât mai dese posibil, reprezintă o parte importantă din crearea unei legături puternice între tine și copilul tău. Nu uita să îl îmbrățișezi atât în momente plăcute, cât și mai puțin plăcute; este ușor să îți exprimi afecțiunea când cel mic/cea mică se comportă exemplar, dar o îmbrățișare va avea un efect mult mai puternic atunci când este oferită în urma unei dispute cu părinții. În acest mod îi demonstrezi că indiferent ce se va întâmpla, tu continui să-l iubești.
Bebelușii și copiii de vârstă mică adoră jocurile prin care sunt legănați pe genunchii părinților, sunt gâdilați și jocurile care implică atingerea degetelor de la mâini sau de la picioare (sunt extrem de distractive).

8. Ține-l de mână
Atunci când îți ții copilul de mână la plimbare îi demonstrezi că este protejat de pericole și îl ajuți să se simtă în siguranță în lumea din exterior.

Nu uita de faptul că și copiii mai mari au nevoie de afecțiune pentru a le reaminti că îi iubești. Îi poți săruta pe frunte și îi poți atinge ușor pe umăr. Strânge-ți copilul în brațe când citiți o poveste înainte de culcare sau când vizionați împreună un film plăcut. Chiar dacă ai avut parte de o copilărie în care nu existau îmbrățișări din plin din partea părinților, nu trebuie să procedezi la fel ca și ei; la început te poți simți ciudat dacă tu îți vei copleși copilul cu dovezi de afecțiune, însă acționează exact cum te simți natural. Întreabă-te ce este mai bine pentru copilul tău și ce fel de părinte îți dorești să devii.

Sursa