Copiii se pot confrunta cu cearcăne, la fel ca și adulții. Însă, în cazul micuților, cauzele pot fi complet diferite. Dacă cearcănele copilului dispar după câteva ore de somn, atunci înseamnă că ele au apărut pe fondul oboselii. Dacă ele persistă, chiar și atunci când micuțul este odihnit, atunci ar fi cazul să vă adresați la medic.

mamaplus

Cearcănele la copii pot fi declanșate de anumite afecțiuni ce cauzează obstrucție nazală și congestie. Polipii (vegetațiile adenoide) și sinuzitele îngustează vasele mici de sânge și limfatice de la nivelul zonei oculare. Astfel, apare un drenaj insuficient, iar țesuturile sensibile din jurul ochilor sunt afectate imediat. Apariția polipilor și sinuzitelor vine la pachet și cu alte simptome: febră, mucus purulent sau apnee de somn.

Cearcănele cauzate de alergii periculoase pot fi declanșate de numeroși factori: alergii la polen, praf, mucegai, dar chiar și alergii alimentare. Alergiile sezoniere cum ar fi „febra fanului” (rinita alergică) pot provoca nasul înfundat și ochii umflați. Cearcănele la copii, care sunt însoțite și de umflături la nivelul pleoapelor, pot indica o posibilă alergie. Copilul poate fi predispus la alergii și dacă părinții se confruntă cu astfel de afecțiuni.

Umflăturile și învinețirea zonei ochilor la copii pot indica și alte afecțiuni.

Ochii umflați pot apărea după somn sau după plâns, iar în acest caz nu aveți de ce să vă îngrijorați. Dacă astfel de umflături persistă, iar copilul prezintă și umflături ale gambelor, atunci poate fi vorba de afecțiuni la nivelul rinichilor. Daca observați o vânătaie la nivelul ochilor, care apare imediat după un traumatism la nivelul capului, mergeți imediat la medic. Pielea purpurie din jurul ochilor poate indica o fractură a oaselor craniului, implicit, o scurgere a sângelui prin țesuturile moi.

Sursa