Un nou studiu publicat în revista „Pediatrics” a constatat că, din 1995 și până în prezent, numărul celor mici care au înghițit baterii (cele pentru ceas), bijuterii și jucării a crescut de la 22.000 la 43.000. Dar nu este un motiv atât de mare de panică. Majoritatea copiilor (90%) care înghit diverse lucruri sunt trimiși acasă de la camera de gardă, fără a fi nevoie de spitalizare. Dar, depinde de ce înghit.

mamaplus

Cele mai frecvente cazuri, 62%, sunt cele în care copilul înghite monede, dar este în creștere numărul celor care înghit baterii (cele folosite pentru ceas). În ultimele două decenii aceste incidente au crescut cu 150%.

Bateriile, cele mai periculoase

Aceste baterii mici se găsesc în tot felul de lucruri, cum ar fi telecomenzile de la cheile mașinii, termometrele digitale, jucăriile și cărțile care cântă. Pentru că sunt de mici dimensiuni, ele sunt foarte ușor de înghițit și se numără printre cele mai periculoase obiecte, deoarece devin caustice atunci când ating esofagul și îl pot perfora sau chiar pot eroda căile respiratorii ale unui copil.

Cercetătorii noului studiu doresc ca părinții să fie conștienți și să nu lase la îndemâna copiilor bateriile sau alte obiecte care pot deveni un pericol pentru cei mici.

Ce trebuie să faci dacă copilul înghite o baterie

În cazul în care cel mic înghite vreo baterie, sună imediat la 112 și dă-i copilului miere. Mierea poate reduce leziunile grave prin neutralizarea pH-ului bateriei.

Dar nu este un remediu care să-l ajute pe copil să elimine bateria. Pentru acest lucru va avea nevoie de o endoscopie. Mierea însă ameliorează puțin, până când medicii îl preiau pe copil.

Sursa