Nou-născuții adoră să stea pe burtică și să se ghemuiască, însă, oricât de frumos e să-i privești în așa poziții, părinții trebuie să știe că acestea favorizează riscul de sufocare și SMSS (un sindrom definit prin moartea sugarului până la un an, în timpul somnului). Atunci când stă pe burtă, copilul trebuie să fie treaz și, în niciun caz, înconjurat de perne, jucării de pluș sau alte materiale.

Specialiștii îndeamnă părinții să-și supravegheze cu atenție bebelușii, iar pentru un somn sigur și liniștit, se recomandă ca cei mici să doarmă pe spate sau pe o parte. 

Mai multe informații despre pericolul somnului bebelușului pe burtă, dar și câteva sfaturi utile pentru siguranța lui, am aflat de la o tânără mămică, care a scris pe blog un articol în acest sens.

Riscurile atunci când bebelușul doarme pe burtă:

  • Risc de sufocare (sugarii care sunt poziționați pe spate sau pe o parte în timpul somnului pot respira mai greu decât cei care dorm cu fața în sus; dormitul pe o suprafață moale înconjurat de multe perne, pături și diverse alte accesorii pentru pătuț, dormitul cu fața în jos pe o pătură pufoasă poate bloca căile respiratorii ale sugarului; dormitul cu părinții – dacă sugarul doarme în același pat cu dumneavoastră, riscul de asfixie crește deoarece există mai multe suprafețe care pot interfera cu respirația);

  • Riscul să primească mai puțin oxigen (sugarii care sunt poziționați pe spate sau pe o parte în timpul somnului pot respira mai greu decât cei care dorm cu fața în sus);

  • Riscul de supraîncălzire (cei mici au o capacitate mult redusă de a-și autoregla temperatura corpului prin transpirație, așa cum o fac adulții);

  • Risc de sindrom al morții subite (din cauza poziției pe care o are, este foarte greu să-ți dai seama atunci când bebelușul are o problemă).

Recomandări:

„Ai grijă ca suprafața pe care doarme bebelușul să fie fermă, iar cearșafurile întinse foarte bine.

Evită să folosești pături, perne și jucării în spațiul de somn al celui mic și nu acoperi patul NICIODATĂ.

Împărțiți camera de somn, dacă nu practicați cosleeping măcar să fiți în aceeași încăpere cu bebelușul (scade cu 50% riscul de moarte subită).

Alăptează-l, apropierea dintre voi te va face să-ți dai seama când cel mic are o problemă”, explică bloggerița.

În atenția părinților din întreaga lume cu referire la sindromul morții subite vin și reprezentanții Academiei Americane de Pediatrie, care susțin că poziția cea mai sigură pentru somn este dormitul pe spate și că bebelușii ar trebui puși pe burtică doar atunci când sunt treji, sub supravegherea unui adult.