Creșterea unui copil nu este o sarcină simplă, deoarece nu există o modalitate corectă de a o face și de multe ori ar trebui să te lași ghidat de intuiție. Din fericire, informațiile sunt din ce în ce mai multe și accesibile și poți afla mai ușor recomandările experților. Una dintre acestea este metoda de ”ascultare activă". 

Ce este ascultarea activă?

Potrivit Centrului Pediatric de Creștere Sequoia, ascultarea activă este o metodă de creștere recomandată de psihologi, care constă în a te înclina la nivelul înălțimii copilului pentru a vorbi cu el și uneori să îl și asculți.  

Această practică a apărut în 1957 și a fost creată de psihologii Carl Rogers și Richard E. Farson. Dar Thomas Gordon a fost cel care a aprofundat mai mult această metodă de parenting.

Cum să faci?

Este foarte ușor. Trebuie doar să te apleci la nivelul celui mic și să te uiți tot timpul în ochii lui în timp ce-i vorbești. Ascultarea activă este foarte benefică, deoarece îl face pe copil să se simtă auzit și înțeles.

Desigur, este esențial să încerci să-ți înțelegi copilul și să empatizezi cu el. Nu-l întrerupe în timp ce vorbeste și, de asemenea, este foarte important să îi arăți că are atenția ta deplină.

Metoda este atât de cunoscută încât chiar și diverse celebrități au pus-o în practică. Cea care a făcut-o populară a fost Kate Middleton. În mai multe rânduri, a fost surprinsă punând în practică ascultarea activă cu cei trei copii, la fel și soțul ei William.

Actrița Anne Hathaway a decis să apeleze la aceeași metodă pentru fiul ei cel mic, după ce a văzut că Ducii de Cambridge o folosesc. 

„Să cobori la nivelul copiilor și să vorbești cu ei privindu-i în ochi, îi faci să se simtă mai puternici. Mi se pare foarte fain. Am început să fac asta cu Jonathan", a precizat aceasta pentru The Sunday Times.

Terapeuții susțin că ascultarea activă îmbunătățește relația și înțelegerea dintre adulți și copii. În plus, datorită acestei metode, copiii consideră că punctul lor de vedere este important, ceea ce le conferă siguranță și le stimulează stima de sine.