Alunițele copilului nu sunt doar niște semne drăgălașe pe piele. Mai ales toamna, după expunerea prelungită la soare din timpul verii, ele trebuie verificate la dermatolog.

mamaplus

Marea problemă este aceea că arsurile solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, pot cauza apariția melanomului la vârsta adultă. De aceea, alunițele copiilor trebuie monitorizate. Potrivit datelor statistice, 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic își pierd viața în primul an de la diagnostic. Dar, depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 95% dintre cazuri.

Dermatoscopia digitală este singura investigație care poate depista din timp leziunile precanceroase ale pielii și toate tipurile de cancer în stadiu incipient. Este o investigație non-invazivă, nedureroasă, cu o durată foarte scurtă.

Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului. Testările alunițelor se efectuează cu un dermatoscop digital – un aparat performant de dermatoscopie digitală prin epiluminiscență, care oferă o imagine mărită de până la 140 de ori, full HD, a alunițelor.

Cine se află în grupul de risc?

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:

  • Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare;
     
  • Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;
     
  • Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
     
  • Obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Sursa