De fiecare dată când îmi iau „La revedere” de la copilul meu, mă asigur că nu uit să îi spun aceste patru lucruri simple. „Fii bun! Învață multe! Distrează-te! Fă tot ce poți!”. Aceste patru îndemnuri întruchipează obiectivele pe care sper ca micuțul meu să le poată aplica pe parcursul anilor de formare. Dar ce înseamnă astea? Sau, mai precis, ce trebuie să înțeleagă copilul?

mamaplus

1. Fii bun!

Acest lucru este în parte un memento pentru a urma regulile și a adera la îndrumarea profesorilor și a altor persoane care ar putea fi responsabile pentru siguranța și bunăstarea lui. Dar nu este vorba doar despre asta. „Fii bun” înseamnă, de asemenea, „să ai forța să faci bine”. Asta înseamnă să îmbunătățești mediul în care te afli. Fă bine și altora! Fii un prieten bun! Ajută-i pe cei în nevoie!

2. Învață multe!

Multe dintre problemele noastre pot fi rezolvate prin cunoaștere. Educația este fundamentală pentru îmbunătățirea capacității noastre de a fi (și de a face) bine, pentru noi înșine și pentru ceilalți. Cunoștintele ne oferă materiile prime de care avem nevoie pentru a transforma lumea într-un loc mai bun, pentru a ne îmbunătăți viața și pentru a găsi noi surse de împlinire. În acest scop, copilul ar trebui să caute întotdeauna să învețe, indiferent de mediul în care se află. În școală, învățarea este esențială. Și fiecare situație este o oportunitate de a învăța ceva nou.

3. Distrează-te!

Este copil. Și viața este scurtă. Adulții sunt prea concentrați asupra obiectivelor, realizărilor și rezultatelor. Cel mic, în special, ar trebui să se bucure de ceea ce face... măcar puțin. Cea mai mare temere a unui părinte pentru copilul său, și pentru copii în general, este ca așteptările adulților să nu transforme bucuria unei activități în stres, în vederea obținerii unei performanțe. Învățarea este împiedicată de anxietatea testului. Performanța sportivă este subminată de stresul pentru rezultate (adica „sufocarea”). De aceea, distracția ar trebui să ocupe un loc important în viața fiecărui copil.

4. Fă tot ce poți!

Sper că micuțul meu va ști că voi fi mândru de el, atâta timp cât va pune tot sufletul în ceea ce face, indiferent de rezultatul obținut. Oferind lucrurile care contează cel mai mult, aștept ca eforturile lui să fie sincere. În asta constă așteptarea mea de la el. Înfrângerea și eșecul pot fi chiar mai valoroase decât succesul în drumul către viața de adult. Dar insuflarea ideii că ar trebui să depună eforturi și să se concentreze asupra lucrurilor pe care le face - este scopul acestei ultime misiuni.

Acestea sunt singurele îndemnuri pe care un părinte le-ar putea folosi pentru copilul său? Există multe alte alegeri, poate mai bune. Dar orice părinte ar trebui să fie mulțumit dacă micuțul lui va ține cont de ele.

Și când îi spui aceste lucruri, să-i explici că ele provin din cele mai bune intenții ale tale și termini cu „Te iubesc”. Pentru că ăsta e cel mai important lucru dintre toate.

Sursa