Se pare că nu există nicio scăpare, an de an, de când începe toamna, apar bolile clasice precum laringita, faringita, otita, gastroenterita și temuta gripă. Toate cunosc apogeul în lunile de iarnă, iar virusul își face de cap când temperatura este mai scăzută.

Gripa din lunile de iarnă poate deveni o epidemie, precum și faringita, bronșita, răceli obișnuite, rotavirus sau otita. Cabinetele pediatrilor sunt pline de copii cu muci, febră, stare de rău și părinți obosiți după nopți la rând nedormite, supraveghindu-i.

1. Vitamina C și B: vitamina C ajută la prevenirea răcelii dacă o iei constant. Și are, de asemenea, un efect antioxidant, astfel încât te ajută să reziști mai bine în fața virusurilor. În plus, vitamina B întărește sistemul imunitar.

2. Nu îmbrăca copilul foarte gros: când este frig, de obicei, îi dai celui mic o mulțime de haine pe el. Dar nu este bine pentru că va transpira, iar această transpirație va deveni rece, va uda hainele și așa va răci.

3. Odihna: copilul trebuie să doarmă orele necesare, pentru că odihna înseamnă sănătate. Conform studiilor, micuții care se odihnesc bine au o imunitate superioară față de cei care dorm prost și puțin.

4. Buna igienă: trebuie să-l înveți pe copil să se spele pe mâini. Este o măsură simplă, dar eficientă pentru a evita contagiunea.

5. Vesela nu se împrumută: ignorând faptul că virusurile sunt transmise prin contact, copilul folosește paharul sau tacâmurile altcuiva, fără să se gândească la consecințe. Trebuie să-l înveți să folosească lucrurile lui și să nu lase alt copil să le folosească pe ale lui. 

6. Spălările nazale: frigul sau o simplă răceală pot produce un exces de mucus, însă, dacă acest lucru nu este eliminat, provoacă alte boli, cum ar fi otita și conjunctivita. Trebuie să iei măsura obișnuită de igiena, să cureți nasul copilul cu apă de mare sau ser fiziologic.

7. Vaccinarea: în fiecare an, în lunile reci, protocoalele sunt de obicei activate pentru a încuraja vaccinarea împotriva gripei la copii, bătrâni și femei însărcinate.

8. Consum de lichide: apa este sănătate. Ajută la eliminarea mucusului, la menținerea gâtului hidratat și la eliminarea toxinelor din organism.

9. Dietă sănătoasă: o dietă sănătoasă din care să nu lipsească legumele și fructele. Cele cu frunze verzi sunt esențiale, deoarece întăresc sistemul imunitar și ajută la eliminarea agenților patogeni.

10. Scoate copilul afară: poate părea că, dacă este frig, trebuie să te închizi în casă, mai ales pe cel mic. Dar el trebuie să respire aer curat, să facă efort, să alerge și să sară. Efortul fizic regulat și respirația aerului pur sunt măsuri bune pentru a face organismul să funcționeze optim și pentru a-l pregăti de lupta împotriva virusului și bacteriilor.