În timpul sarcinii și, apoi, al alăptării, procentajul de calciu din corpul mamei scade. Se estimează că, în medie, mama transferă fătului între 2 și 3 % din totalul de calciu din corp (aproximativ 25-35 de grame). Acest factor duce la un deficit major ce se prelungește cu fiecare lună de alăptare.

mamaplus

Chiar dacă sistemul endocrin are metode de adaptare la noua situație fiziologică, pot apărea probleme pe termen lung, dintre care cea mai frecventă este osteoporoza sau predispoziția la osteoporoză a mamelor care au ajuns la menopauză.

Dacă o serie de tratamente nu se pot efectua pe parcursul acestor două perioade (nu sunt recomandate anesteziile, îndepărtarea obturațiilor în a căror compoziție s-a folosit mercur, anumite tipuri de raze etc.), ele pot fi realizate după înțărcare.

Există însă soluții de prevenire și de ameliorare ale acestor simptome:
- Cantitate adecvată de alimente bogate în calciu (lapte și derivate din lapte, fructe, țelină, spanac, tofu, fasole, mazăre etc.)
- Suplimente de calciu (urmărite de medic, mai puțin în perioada sarcinii și obligatoriu pe perioada alăptării, întrucât pierderea zilnică de calciu prin lapte este de aproximativ 300 mg/zi)
- Alimente moi și igienă orală impecabilă pentru reducerea la minim a problemelor gingivale

Sursa