Ce poziții de alăptat cu biberonul sunt recomandate? Orice femeie care a alăptat un copil, știe perfect cât de important este să-l determine pe cel mic să ia o poziție corectă în timpul hrănirii. Acest fapt reduce foarte mult debutul unor probleme tipice ale perioadei neonatale precum colicile și refluxul gastroesofagian.

Alăptarea la sân este alegerea ideală pentru nou-născuți în primele șase luni de viață, dar nu este întotdeauna posibilă. În unele cazuri este necesară hrănirea artificială. Dacă se folosește metoda corectă, hrănirea cu biberonul asigură lipsa colicilor, regurgitărilor, vărsăturilor, agitației. De asemenea, asigură un tranzit intestinal normal și ușurează digestia.

Hrănirea cu biberonul, ca și cea la sân, trebuie făcută cu iubire

Un sugar se poate simți iubit de părinții lui, indiferent dacă este hrănit la sân sau cu biberonul. În plus, hrănirea cu biberonul oferă șansa ca acest gest să fie făcut atât de către mamă, cât și de către tată, bunică sau altă persoană din familie. Accentul se pune pe emoțiile simțite și transmise în timpul actului hrănirii.

Este foarte important să se creeze un ritual în hrănirea cu biberonul, exact cum se face și în cazul alăptării la sân. Copilul trebuie hrănit departe de lume, protejat de zgomot, să nu-i fie distrasă atenția în timpul hrănirii. El trebuie să fie conștient și concentrat pe ceea ce îngurgitează. Trebuie să simtă gustul alimentelor, să realizeze când îi este foame sau când este sătul.

Cum procedezi când îți hrănești bebelușul?

În brațe  Bebelușul trebuie ținut strâns în brațe, iar capul acestuia să fie poziționat pe brațul tău. Ridici ușor brațul, pentru a-l hrăni în poziția corectă (nu e bine să-l hrănești culcat pe spate, laptele ar putea ajunge în urechea medie prin canalul ORL, ceea ce ar putea duce la infecții). Apoi îi vei zâmbi și vei vorbi cu el (are nevoie de atenție și de afecțiune în timpul mesei). Nu continuu!

În poziție ridicată  O poziție recomandată dacă ai un bebeluș care suferă de reflux gastroesofagian sau de dureri puternice de burtică din cauza gazelor excesive. Îl așezi la tine în brațe, în poziția șezând. Îi sprijini capul de pieptul tău sau îl ții puțin pic aplecat pe brațul tău stâng.

Pe genunchii tăi  Tu vei sta întinsă sau cu picioarele ridicate. Pui bebelușul cu capul spre genunchi și cu picioarele pe stomacul tău. Astfel, veți sta față în față, având contact vizual tot timpul.

Pe o pernă de alăptat – Poate că bebelușul tău se simte bine dacă e așezat pe o pernă de alăptat. Aceasta îi va menține capul ridicat, iar pentru tine este un mare ajutor atunci când îți obosesc bratele. Chiar dacă te ajuți de pernă pentru relaxarea brațelor, să nu lași niciodată copilul nesupravegheat pe perna de alăptat, în timp ce suge din biberon.