mamaplus

Laptele praf pentru bebeluși conține mai mult zahăr decât sucurile din comerț

0
//
14.03.2020

Un studiu a demonstrat că unele formule de lapte praf conțin mai multe zaharuri decât sucurile. Asta înseamnă că foarte multe familii își îndoapă bebelușii cu foarte multe zaharuri, lucru ce își va pune amprenta asupra sănătății lor, mai târziu în viață.

Rezultatele studiului provin dintr-o investigație desfășurată la nivel global, publicată recent în „British Dental Journal”. Trei cercetători au investigat cantitatea de zaharuri conținută în 212 formule de lapte, recomandate de producători pentru copiii mai mici de 3 ani.

Cercetătorii au examinat etichetele fiecărei formule de lapte praf și au comparat conținutul cu cel al laptelui matern. Descoperirile lor au scos la iveală faptul că prin consumul de lapte praf, sugarii ingerează zaharuri pe care nu le-ar fi primit în mod natural, dacă ar fi fost alăptați.

Rezultatele au demonstrat că mai mult de jumătate dintre produsele investigate conțin mai mult de 5 grame de zaharuri la 100 de mililitri. În foarte multe cazuri, conținutul de zahăr depășea 7,5 g/ 100 ml. Cu alte cuvinte, unele formule de lapte praf incluse în studiu conțin dublul cantității de zaharuri regăsite în sucuri (ex. Fanta Orange).

Cercetătorii au publicat o listă lungă cu diferite formule de lapte. Un anumite cazuri, cantitatea de zaharuri era și de 9,8 g/ 100 ml, adică mai mult decât zaharurile dintr-o doză de Sprite (care conține 8,6 g/ 100 ml). Coca Cola conține 10,6 g/100 ml, iar băuturile energizante precum Red Bull 11 g/ 100 ml. Bebelușii beau mai mult de o sticlă de lapte pe zi, ceea ce înseamnă că sugarii consumă o cantitate dublă de zaharuri.

Laptele matern conține carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine, minerale, enzime digestive și hormoni. Fiecare componentă are o rație specifică menită să aducă aportul nutrițional necesar sugarului.

Asta înseamnă că fiecare bebeluș primește un lapte matern unic, cu valori nutriționale diferite, în funcție de sex, greutate și dezvoltare. Mai mult decât atât, laptele matern conține substanțe numite oligozaharide care au o contribuție semnificativă în dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Acest lucru pare să lipsească din formulele de lapte.

Consumul de zaharuri adăugate poate contribui la apariția cariilor, obezitate infantilă și nu numai. Cercetătorii au mai descoperit faptul că o mare parte dintre producătorii de lapte praf încearcă să mascheze conținutul mare de zaharuri din produsele lor.

Cum fac lucrul acesta? Utilizând pe etichete un font mai mic al scrisului, astfel încât să fie greu de citit sau jucându-se cu valorile și unitățile de măsură. Unele produse au trecută pe etichetă cantitatea de zaharuri conținută de 100 g produs, în timp ce altele, pentru 100 kcal. Aceste lucruri sunt menite să inducă în eroare consumatorul care cumpără aceste produse.

În finalul studiului, cercetătorii recomandă introducerea unor măsuri mai stricte prin care cantitatea de zaharuri din formulele de lapte praf să fie diminuată. Până se vor lua măsuri, alegerea este a voastră! Încercați, pe cât posibil, să vă alăptați copiii. Alăptarea este naturală, mai sănătoasă și aduce beneficii asupra sănătății copilului pe termen lung.