Femeile care alăptează copii, alții decât ai lor, nu sunt o noutate. Alăptarea de la o mamă donator datează încă din 2000 i.Hr, a raportat un studiu al Instituțiilor Naționale de Sănătate din America.

Costurile pentru o mamă donator care să alăpteze un copil ajung la aproximativ 1.000 de dolari pe săptămână. Din cauza acestor costuri mari, multe dintre femei aleg să apeleze la alte mame care alăptează pentru ca micuții lor să obțină beneficiile laptelui matern.

Lapte matern de la o altă mamă, periculos?

Există mai multe surse de lapte donator, inclusiv prieteni, grupuri informale de asistență medicală și chiar bănci de lapte donator, a explicat consultantul in lactație Juliana Parker, pentru romper.com.

Obținerea laptelui matern de la o bancă certificată de lapte nu ar trebui să fie o problemă pentru copii. Laptele obținut prin intermediul unei bănci este sigur, deoarece mamele sunt analizate și testate, iar laptele este pasteurizat.

La o bancă donatoare de lapte va fi testat sângele donatorului pentru a elimina riscul de boli transmisibile. De asemenea, laptele se pasteurizează, de aceea el va fi sigur, însă pasteurizarea poate reduce o parte din valoarea sa nutritivă.

A alăpta însă un copil la sânul unei alte mame poate fi periculos, spun specialiștii. Chiar dacă mamele care își oferă laptele au intenții bune, este destul de riscant pentru bebeluș, deoarece este posibil să treacă bolile prin laptele matern. Un lapte nepasteurizat, de la o altă mamă, poate expune copilul la a contracta bacterii, boli și virusuri, precum citomegalovirus, HIV, HPV, bacterii gram-negative și coliforme, stafilococi sau E.coli.

Ce trebuie să iei în considerare dacă apelezi la o mamă donatoare:

Înainte de a apela la o mamă donatoare de lapte matern, trebuie luate câteva măsuri de siguranță. Să afli dacă aceasta a mâncat ceva la care copilul tău este intolerant, cum ar fi lactatele. De asemenea, trebuie să știi dacă laptele matern a fost păstrat în condiții de siguranță. Dacă laptele matern este congelat de mai mult timp, aproximativ trei luni, el își pierde o cantitate considerabilă de nutrienți.

În plus, laptele matern se schimbă odată cu vârsta bebelușului. Așa că în cazul în care mama donatoare are un copil mai mare decât al tău, este posibil ca laptele său să nu îi ofere substanțele nutritive de care are nevoie un nou-născut, de exemplu.