Efectele alcoolului asupra mamei care alăptează: „Dacă beau bere am mai mult lapte?”

-
//
21.03.2019

În timpul sarcinii ai fost avertizată cu privire la consumul de alcool și la efectele negative pe care acesta îl poate avea asupra sănătății bebelușului. După naștere, consumul moderat de alcool nu mai este la fel de periculos ca în sarcină. Ce înseamnă asta?

Efectele pe care alcoolul le are asupra mamei care alăptează

Foarte mult timp s-a dat crezare vorbei din popor conform căreia berea ajută la creșterea cantității de lapte. „Bea și tu o bere, să faci lapte” e îndemnul pe care-l auzi frecvent de la diverse persoane.

Ei bine, dacă bei bere în timp ce alăptezi nu vei avea mai mult lapte. Este un mit. Mai mult decât atât, s-a dovedit că alcoolul inhibă producerea de oxitocină, hormonul care favorizează ejecția laptelui.

Așadar, femeile care beau alcool în timp ce alăptează vor avea mai puțin lapte decât cele care nu consumă astfel de băuturi. Un studiu făcut în Australia pe 587 de femei care alăptează a scos în evidență faptul că femeile care au consumat mai mult de 2 băuturi pe zi au alăptat mai puțin timp decât cele care consumau o singură băutură.

Alcoolul are un loc bine stabilit în cultura australiană, acesta fiind și motivul pentru care acolo s-au făcut multe studii în ceea ce privește legătura dintre alăptare și alcool.

Un alt studiu care a avut ca eșantion 450 de mame din Australia a evidențiat faptul că 2 băuturi alcoolice pe zi nu influențează durata lactației. Așadar, mamele care consumă alcool în cantități mici nu riscă nimic în ceea ce privește lactația. O băutură este definită ca o bere la 330 ml, 1 pahar cu vin sau 30 ml de tărie.

Alcoolul trebuie consumat cu moderație în orice situație. Dacă suferi de depresie post-natală, evită total alcoolul! Acesta nu face decât să accentueze starea de rău.

Efectele pe care alcoolul le are asupra copilului

Alcoolul consumat în cantități mici de mama care alăptează nu reprezintă un risc pentru copil. Când o mamă care alăpteaza consumă alcool, cantitatea cea mai mare de alcool din sânge este prezentă în primele 30-60 de minute după consumarea băuturii.

O cantitate infimă din alcoolul consumat de mama ajunge la bebeluș prin intermediul laptelui matern. Studiile făcute pe bebelușii ale căror mame consumau o cantitate moderată de alcool au evidențiat faptul că somnul sau comportamentul micuților nu a fost afectat.

În orice caz, alcoolul schimbă gustul laptelui matern, iar bebelușul poate refuza sânul. De asemenea, este recomandat ca mamele care consumă alcool, chiar și într-o cantitate foarte mică, să evite alăptarea timp de 2 ore de la ingerarea băuturii alcoolice.

Sursa