Sarcina îți oferă, pe lângă bucurii, senzații unice, împlinire și… câteva kilograme în plus. Unele femei reușesc să se mențină în limitele recomandate în timpul celor 9 luni, în timp ce altele acumulează kilograme cu zecile.

După ce își aduc pe lume copiii, femeile văd cu adevărat rezultatul poftelor necontrolate: grăsimi inestetice, piele lăsată și vergeturi. De cele mai multe ori proaspetele mămici așteaptă să termine cu alăptarea pentru a începe procesul de slăbire. Există, însă, lucruri pe care mămicile le pot face pentru a scăpa de kilogramele în plus, chiar dacă alăptează.

Nu încerca să slăbești în primele 6 săptămâni după naștere

Programul haotic al unei mame care abia a adus pe lume un copil se poate dovedi mult prea stresant și obositor pentru a lăsa timp și chef unei încercări de slăbire.

Mai mult decât atât, în prima perioadă de după naștere, când mama își stabilește și un program de alăptare, iar bebelușul începe să se obișnuiască cu mediul extrauterin și își formează și el un program de somn și masă, corpul mamei se schimbă în mod natural. Pierderea în greutate survine în urma stabilirii procesului de alăptare. Peste 500 de kilocalorii se pierd într-o zi când mama își hrănește bebelușul. Mai mult decât atât, în primele 4 săptămâni după naștere uterul se retrage și se micșorează ajungând la dimensiunea inițială, cea dinainte de sarcină. Studiile au demonstrat că o femeie care alăptează va slabi între 0,5 și 1 kilogram pe lună în primele 4-5 luni după naștere.

Mănâncă sănătos

Din fericire, aceleași alimente care sunt recomandate pentru stimularea lactației constituie și o alegere fericită pentru a scăpa de kilogramele în plus. Ce alimente ar trebui să consumi Specialiștii recomandă o dietă bogată în proteine, legume verzi, fructe de pădure, carne slabă, orez, ouă, cereale integrale. Sunt doar câteva dintre alimentele recomandate în alăptare care te ajută să revii mai repede la silueta dinainte de sarcină. Este foarte important să nu consumi dulciuri, sucuri sau prăjeli dacă vrei să nu adaugi prea multe calorii meniului zilnic.

Gustări sănătoase

Mamele obosite și ocupate au tendința de a da buzna în gustări nesănătoase cum ar fi chipsurile sau dulciurile care sunt foarte bogate în calorii, dar care nu aduc nutrienții necesari organismului. Puteți să înlocuiți poftele de chestii nesănătoase apelând la înlocuitori. Vă e poftă de înghețată? Alegeți în loc un iaurt sau un fruct. Alegeți popcornul nesărat și țineți fructele la îndemână (de preferat mai aproape decât pungile cu snacksuri sau chipsuri :).

mamaplus

Faceți mișcare

Femeile care au născut pe cale naturală se pot implica în activitatea fizică mult mai devreme decât cele care au născut prin cezariană. Stilul de viață pe care l-ați avut înainte de sarcină este unul dintre factorii care trebuie luat în considerare dacă vreți să vă apucați/ reapucați de sport. Dacă nu ați făcut prea mult sport nici înainte de a deveni mame, începeți cu mișcare fizică moderată cum ar fi câte 20 de minute de plimbare, exerciții de stretching pe care să le creșteți gradual în dificultate și durată.

Plimbările zilnice cu copiii, fie că împingeți un cărucior sau îi purtați în sistem, sunt o bună modalitate de a reveni rapid în formă. Se credea la un moment dat că exercițiile fizice diminuează producția de lapte matern, însă studiile recente au demonstrat că acest lucru nu este adevărat.

Nu exagerați!

Este normal să pierdeți câte 0,5 kilograme pe săptămână. Dacă vi se pare puțin, gândiți-vă că kilogramele în plus s-au acumulat în 9 luni și corpul are nevoie de timp pentru a-și reveni la forma inițială. Dietele stricte nu sunt recomandate în timpul alăptării întrucât pot reduce producția de lapte și pot secătui corpul mamei de energie și de nutrienți. Nici măcar popularele diete bazate pe proteine nu sunt recomandate în timpul alăptării. Corpul mamei are nevoie de carbohidrați pentru a produce lactoza, „zahărul” din lapte.

Nu vă faceți prea multe griji din cauza kilogramelor în plus. Veți reuși să scăpați de ele treptat în timp ce alăptați dacă alegeți un stil de viață sănătos și faceți mișcare regulat.