„De când mă știu, dorm pe burtă (cu excepția perioadei în care am fost însărcinată, bineînțeles). Numai că acum alăptez și mi s-a spus că nu este în regulă această poziție, pentru că pot afecta producția de lapte. Așa că aș vrea să știu: afectează în vreun fel somnul pe burtă producția de lapte matern? Mulțumesc!”, așa sună mesajul unei mame, nelămurită cu privire la pozițiile de somn recomandate sau nu în perioada alăptării.

Ce trebuie să știm:

Foarte multe mame își pun această întrebare, dar adevărul este undeva la mijloc: dacă nu ai probleme cu laptele, cu cantitatea produsă, atunci poți dormi în orice poziție te simți confortabil.

Afectează în vreun fel poziția somnului producția de lapte?

Poate că da. Dormitul pe burtă pune presiune pe sâni (asemenea unui sutien prea strâmt), presiune care poate afecta producția de lapte. Dacă poți dormi confortabil în această poziție, poți încerca să o faci, ca pe un experiement. Foarte mămici spun că nu au simțit nicio diferență.

Mai mult, dacă simți că poți dormi în această poziție, dar îți curg sânii, alege cu grijă absorbantele potrivite pentru sâni și schimbă-le chiar înainte de a te culca. În acest fel, vei avea un somn odihnitor.

În orice caz, dacă producția de lapte matern scade în timpul nopții, probabil va crește în timpul zilei. Relația dintre bebeluș și alăptare este una perfectă – dacă bebele are nevoie, sânul produce. Dacă bebele nu are nevoie noaptea, sânul nu produce. Corpul tău are abilitatea perfectă de a se mula pe nevoile micuțului.

Poate somnul pe burtă să cauzeze înfundarea canelelor mamare?

Da, somnul pe burtă poate cauza înfundarea glandelor mamare, dacă adoptarea acestei poziții se face cu sânii plini. Însă, dacă înainte de somn mama are grijă să își golească sânii, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt minime.

Deci, cum ar trebui să dormim, dacă alăptăm?

Pe spate, pe burtă, pe o parte, pe cealaltă – oricum ar fi, numai să dormim! Dacă ne dă voie și micuțul....