Multe mame își pun întrebarea dacă există vreo legătură între grupa sanguină și alăptare, dacă aceasta din urmă poate fi influențată în vreun fel. Iată răspunsul la această întrebare alături de explicații detaliate pentru mamele care au o grupă de sânge diferită de cea a bebelușului.

Incompatibilitatea de grup (AB0) în sarcină

Sângele fiecărei persoane are anumite caracteristici. Dacă sângele mamei nu este compatibil cu cel al bebelușului, poate apărea anemia fetală sau eritroblastoza fetală. Cel mai adesea este vorba despre incompatibilitate de Rh; factorul Rh este o proteină aflată pe învelișul globulelor roșii. Dacă acesta este prezent, persoana are Rh pozitiv. Atunci când nu este prezent, persoana are Rh negativ. Când factorul Rh al mamei este negativ, iar al bebelușului este pozitiv, sistemul imunitar al mamei va crea anticorpi Rh care atacă globulele roșii ale bebelușului, considerându-le străine. Există însă și alți anticorpi materni care se pot dezvolta și pot cauza complicații.

Din ce motive apare această incompatibilitate? Grupa de sânge și factorii săi sunt determinați genetic. Un bebeluș poate să aibă grupa de sânge și factorul Rh de la oricare dintre părinți sau o combinație a acestora. Gena cu Rh pozitiv este mai puternică (dominantă) și chiar când este cuplată cu o genă cu Rh negativ, cea pozitivă preia controlul. Incompatibilitea de grup ajunge să devină o problemă după ce mama dezvoltă anticorpi împotriva celulelor bebelușului său. Acești anticorpi nu apar decât după ce organismul mamei este sensibilizat, respectiv când sângele mamei și al bebelușului se amestecă în timpul sarcinii. Acest lucru se poate întâmpla dacă sângele bebelușului depășește bariera placentară sau dacă au loc anumite teste, traume invazive prenatal. Deși această sensibilizare nu constituie de obicei o problemă la prima sarcină, poate cauza complicații în cazul sarcinilor viitoare.

Cu toate că perioada sarcinii în cazul acestei situații se poate dovedi plină de provocări, alăptarea nu este deloc afectată.

Fie asistenta din maternitate, moașa sau un consultant în alăptare te poate ajuta cu informații pentru a iniția alăptarea imediat după naștere. 

Grupa de sânge nu are nicio influență și niciun efect asupra laptelui matern și a abilității de a alăpta, chiar dacă mama și bebelușul nu au aceeași grupă de sânge, provin din familii, culturi și etnii diferite. Compatibilitatea grupei de sânge are relevanță doar cu privire la transfuziile sanguine. Orice mamă sănătoasă cu lactație poate hrăni orice bebeluș sănătos.

Trebuie făcută o precizare: alăptarea chiar se poate dovedi de mare ajutor în cazul bebelușilor care au incompatibilitate de grup; astfel, cei care vor prezenta un icter ușor se vor simți mai bine dacă primesc lapte mai des (o creștere temporară a numărului de mese contribuie la un tranzit intestinal mai bun care ajută la eliminarea bilirubinei în exces din organism). Bebelușii care prezintă icter în formă severă vor acea nevoie de terapie suplimentară (fototerapie) sau transfuzii de sânge.

Cu privire la următorii copii, sistemul imunitar al mamei continuă formarea anticorpilor în cazul în care celulele străine reapar, chiar și la sarcinile viitoare. Complicațiile sunt de obicei mai pronunțate în sarcinile subsecvente decât în prima. Dacă o mamă cu Rh negativ primește injecția înainte de a deveni sensibilizată, aceasta ajută la protecția unui viitor bebeluș cu Rh pozitiv.