Una dintre primele întrebări pe care ți le pui odată ce vei începe să-ți alăptezi bebelușul se leagă de cât de mult timp ar trebui să petreci la fiecare sesiune de alăptare. Pentru a te lămuri asupra acestui aspect, parcurge articolul de mai jos, de unde vei afla ce poate să influențeze modul în care vei alăpta. De asemenea, vei ști mai multe detalii și despre cum ar trebui să procedezi ca să pui la dispoziția bebelușului lapte matern de cea mai bună calitate, atât de necesar unei dezvoltări optime.

mamaplus

Care sunt factorii de care depinde durata unei sesiuni de alăptare:

Starea de sănătate a bebelușului
Bebelușii care se nasc având o anumită problemă de sănătate, care sunt prematuri sau care se îmbolnăvesc încă din primele săptămâni de viață vor obosi repede și de aceea nu vor putea să aibă același ritm de a suge cu un bebeluș sănătos. În aceste condiții, ei vor avea nevoie de pauze mai mari în timpul unei sesiuni de alăptat, ceea ce va duce la creșterea duratei sale.

Vârsta bebelușului
Un nou-născut ar trebui pus la sân la 2-3 ore și lăsat să sugă 10-15 minute din fiecare sân în parte. O durată medie a unei sesiuni de alăptare cuprinsă între 20-30 de minute te poate asigura că bebelușul primește suficient lapte. De asemenea, această durată va fi binevenită și pentru tine, întrucât îți va stimula corpul să producă destul lapte. Pentru a-ți da seama dacă bebelușul său este într-adevăr sătul ar trebui să ții cont de aceste indicii:
• Bebelușul poate să ude cel puțin 6 scutece după cea de-a cincea zi de viață
• Câștigă în greutate periodic
• Pare satisfăcut după alăptări și doarme bine între acestea
• Sânii tăi se înmoaie și par goliți după fiecare sesiune de alăptare
• În prima sa lună de viață bebelușul are cel puțin 3 scaune pe zi, care încep să aibă o culoare muștar deschis. Ulterior acestea vor începe să se închidă la culoare și să fie tot mai rare, urmând ca la vârsta diversificării alimentației (începând de la 6 luni), bebelușul să aibă, în general, un singur scaun pe zi.

Puseurile de creștere ale bebelulului
Acest fenomen poate interveni la orice vârstă a bebelușului, dar cele mai importante puseuri de creștere sunt în jurul vârstei de 6 săptămâni, la 3 și la 6 luni. Când bebelușul trece prin așa ceva, are nevoie să fie alăptat mai des și va petrece mai mult timp la sânul tău. Puseurile de creștere durează doar câteva zile, urmând ca după aceea bebelușii să revină la rutina obișnuită de supt.

Fluxul laptelui matern
Primul aspect pe care ar trebui să îl știi din acest punct de vedere este că laptele poate să curgă lent de la început, așa că bebelușului aflat în primele zile de viață îi va lua mai mult timp pentru a suge. Pe măsură ce corpul tău va produce lapte, fluxul său se va îmbunătăți, iar bebelușul va reuși să-ți adapteze ritmul de a suge în funcție de acesta. De exemplu, ei pot ajunge să sugă la fiecare secundă odată ce laptele curge cu mai multă viteză. Odată ce sânii sunt aproape goliți, este firesc să observi o încetinire a fluxului de lapte și a ritmului în care va suge bebelușul.

Starea de alertă a bebelușului
Un bebeluș care este treaz va suge într-un ritm mai rapid și se va muta cu mai multă ușurință de la un sân la altul față de altul care este aproapte adormit sau care doarme deja.

Vezi aici ce poți face pentru a te asigura că bebelușul primește suficient lapte în timpul sesiunilor de alăptare!