mamaplus

Unele tipuri de șervețele umede pot fi un real pericol pentru bebeluși

0
//
12.02.2020

Șervețelele umede sunt utilizate în multe situații, atât de adulți, cât și de copii. Gama este una variată. Există șervetele umede demachiante, pentru zonele intime, antibacteriene, dar și foarte multe destinate special igienei copiilor.

Din comoditate, foarte multe mămici aleg să folosească șervețelele umede la fiecare schimbare a scutecului. Sunt mereu la îndemână, miros frumos și ușurează viața mămicilor, însă majoritatea produselor de acest gen ascund foarte multe substanțe nocive, periculoase pentru pielea fină și delicată a bebelușilor.

În Marea Britanie șervețelele umede ar putea fi interzise din cauza plasticului în care sunt ambalate care nu este biodegradabil. Mai mult decât atât, în 93% dintre cazurile de canalizări înfundate, șervețelele umede au fost principalul motiv.

Ce substanțe conțin șervețelele umede

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din Romania a întreprins un studiu în acest sens în 2015. Au fost cumpărate 80 de tipuri de șervetele umede pentru copii din diverse supermarketuri. Au fost analizate etichetele pentru verificarea ingredientelor și a corectitudinii informațiilor prezentate clienților. Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată sub atenta coordonare a doctorului biochimist inginer Mihai Rissdorfer, de către o echipă de experți.

„Dacă luăm în calcul denumirea „parfum” acesta poate avea peste 200 de ingrediente în compoziția lui. Cele mai multe produse indică doar cuvântul parfum în lista ingredientelor. Producătorul este obligat să pună la dispoziția publicului interesat informații privind compozițiile parfumante și aromatice, dar ne întrebăm cum va avea acces la informațiile acestea consumatorul aflat în supermarket.
Câteva dintre problemele pe care le cauzează aceste parfumuri sunt: migrenele, amețeala, iritații ale pielii, hiperpigmentare, tuse violentă, vomă. Acesta este motivul pentru care sfătuim consumatorii să evite produsele destinate bebelușilor care conțin parfumuri”, a precizat a declarat conf. Univ. Dr. Costel Stanciu – președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din Romania.

Analiza realizată de experții APC România a relevat următoarele în privința șervețelelor umede testate:

  • 85% dintre produsele analizate conțîn glicerină; glicerolul are un nivel foarte redus de toxicitate când este ingerat și este folosit și ca aditiv alimentar.
  • 76% dintre produsele analizate conțin polietilen glicol; acest compus are o toxicitate redusă și este folosit pe scară largă în scop comercial, industrial, chimic, medical etc.
  • 68% dintre produsele analizate conțin parfum. Substanțele unui parfum pot fi extrem de diverse și, pot avea potențial negativ asupra sănătății, fiind recomandată precauție în utilizare, în special în privința copiilor mici.
  • 65% dintre produsele analizate conțin acid citric; deși, în principiu, nu este nociv și este bun pentru sănătate, în unele situații poate crea înroșirea pielii și durere redusă a locului de contact
  • 64% dintre produsele analizate conțin fenoxietanol; poate fi toxic pentru bebeluși atunci când este ingerat, conform unui avertisment emis de FDA din SUA.
  • 56% dintre produsele analizate conțin propilen glicol; este un compus cu toxicitate foarte scăzută.
  • 25% dintre produsele analizate conțin Methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone (MCI/MI); acesta este un alergen și poate provoca reacții severe ale pielii la anumite persoane.
  • 20% dintre produsele analizate conțin acid benzoic; acesta este relativ non-toxic.
  • 14% dintre produsele analizate conțin parabeni; unele studii au arătat că aceștia pot avea efect negativ asupra sănătății.